Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny man utan minne i brittiska Kent

Vem är han? Själv har han ingen aning.
1 av 2

Vem är han? Själv har han ingen aning.

Sven Å Christianson.
2 av 2

Sven Å Christianson.

Jurek Holzer / SCANPIX

Nyheter | 24/08/2011 14:56

Sex år efter Pianomannen - nu har ännu en man utan minne dykt upp i samma stad.

En man anlände den 17 augusti till Victoriasjukhuset i engelska Kent. Han berättade vid ankomsten att han hade svår huvudvärk och inte kom ihåg någonting. Mannen uppger att han vaknade upp på stranden tidigare samma dag och helt saknade minnen om vem han är eller var han kom ifrån.

Enligt polisen har mannen inga synliga skador och tycks inte ha sovit utomhus någon längre tid. I registret över saknade eller försvunna personer finns ingen som påminner om den nu hittade mannen. Han talar, enligt polisen, med en brittisk accent och är sannolikt inte från något annat land, uppger Sky News.

Enligt minnesforskaren Sven Å Christianson, professor i psykologi vid Stockholms universitet, är mannen sannolikt en bluffmakare. Minnesförlust tar sig nämligen inte de uttryck som den okände mannen i Kent uppvisar.

- Det funkar inte så, det här inträffar då och då men tittar man närmare på det finns oftast alla möjliga omständigheter som gör att de har skäl att tappa minner och använder det här som en strategi, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

- Det finns förvisso minnesförlust för personer som hamnar i ett så kallat fuguetillstånd men de är temporära och rör en väldigt svår krissitutation. Då blir det en total blockering och man man bryr sig helt enkelt inte om vem man är.

Enligt Sven Å Christianson är minnesforskarna i England mycket kompetenta och en närmare granskning av mannens tillstånd kommer snart att visa att han själv hittat på sin minnesförlust.

- De här minnesförlusterna är så gott som alltid påhittade. När man granskar vad de minns och inte minns – då fallerar det ofta det här. Tittar man på livssituationen är det försäkringsbedrägerier eller något annat i bakgrunden.

Polisen i Kent vädjar nu till allmänheten att höra av sig om de känner igen mannen.

Extra anmärkningsvärt är att mannen med minnesförlust hittas just i Kent, där den så kallade Pianomannen – med en nästan identisk minnesförlusthistoria – dök upp för sex år sedan. Pianomannen visade sig till slut vara Andreas Grassl från Tyskland.