Måndag 6 Dec
Stockholm

Här är Khaddafi välkommen

Daniel Ortega är Sandinisternas ledare.
1 av 2
Daniel Ortega är Sandinisternas ledare. Foto: Esteban Felix/Ap7Scanpix
Sandinisternas president Daniel Ortega kallar Khaddafi för bror och vän.
2 av 2
Sandinisternas president Daniel Ortega kallar Khaddafi för bror och vän. Foto: Esteban Felix/Ap/Scanpix

Nicaraguas president Daniel Ortega kallar diktatorn för bror och vän.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Sandinisterna

FSLN (spansk förkortning för Frente Sandinista de Liberación Nacional, ofta kallat Sandinistas eller, på svenska, sandinisterna.

Det socialistiska partiet grundades 1961 och namnet kommer från rebellen Augusto César Sandino som i början av 1930-talet kämpade mot landets högerregering.

1979 störtades Somoza-diktaturen i en revolution.

1984 vann de valet men förlorade makten 1990 till högerpartierna.

Med Daniel Ortega i spetsen vann de återigen valet år 2006.

Kuriosa: Det legendariska punkbandet The Clash gav 1980 ut trippel-LP som de döpte till Sandinista!

MANAGUA. Nicaraguas president Daniel Ortega välkomnar Muammar Khaddafi till landet. Presidenten, som kallar diktatorn för sin "bror och vän", säger att han vill ge Khaddafi politisk asyl.

Bakgrunden till att Ortega välkomnar sin vän till landet är uttalande där Bayardo Arce - Ortegas ekonomiske rådgivare - säger att människor från Nicaragua fick asyl när folk mördades under Somoza-diktaturen, skriver The Straits Times.

– Vad jag förstår har de någon vänskap och på det sättet kanske det inte är förvånande. Det finns många som kommer tycka att det inte alls är bra, säger Nicaraguakännaren Óscar García, universitetslektor vid Institutionen för spanska, portugisiska och latinamerikastudier på Stockholms universitet, till Nyheter24.

År 2009 fick president Ortega Khaddafis pris för mänskliga rättigheter. Men vänskapen sträcker sig längre bak i tiden. Khaddafi och Libyen hjälpte Ortegas parti - Sandinisterna - att störta Somoza-diktaturen redan år 1979. Ortega var sedan president för partiet år 1985 till 1990 och valdes återigen som president 2006.

– Nicaragua är ett demokratiskt land men jag tror han skulle få svårt att anpassa sig. Det är ett fattigt land som inte liknar Libyen vare sig kulturellt, geografiskt, språk och religion, säger Óscar García.

Vad tror du Nicaraguas folk tycker om det här?

– Landet kommer ju hamna i allas blickfång och det tror jag inte de vill, säger Óscar García, till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela