Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är Khaddafi välkommen

- 24/08/2011, 15:53 -
Daniel Ortega är Sandinisternas ledare.
1 av 2

Daniel Ortega är Sandinisternas ledare.

Esteban Felix/Ap7Scanpix

Sandinisternas president Daniel Ortega kallar Khaddafi för bror och vän.
2 av 2

Sandinisternas president Daniel Ortega kallar Khaddafi för bror och vän.

Esteban Felix/Ap/Scanpix

Nicaraguas president Daniel Ortega kallar diktatorn för bror och vän.

MANAGUA. Nicaraguas president Daniel Ortega välkomnar Muammar Khaddafi till landet. Presidenten, som kallar diktatorn för sin "bror och vän", säger att han vill ge Khaddafi politisk asyl.

Bakgrunden till att Ortega välkomnar sin vän till landet är uttalande där Bayardo Arce - Ortegas ekonomiske rådgivare - säger att människor från Nicaragua fick asyl när folk mördades under Somoza-diktaturen, skriver The Straits Times.

– Vad jag förstår har de någon vänskap och på det sättet kanske det inte är förvånande. Det finns många som kommer tycka att det inte alls är bra, säger Nicaraguakännaren Óscar García, universitetslektor vid Institutionen för spanska, portugisiska och latinamerikastudier på Stockholms universitet, till Nyheter24.

År 2009 fick president Ortega Khaddafis pris för mänskliga rättigheter. Men vänskapen sträcker sig längre bak i tiden. Khaddafi och Libyen hjälpte Ortegas parti - Sandinisterna - att störta Somoza-diktaturen redan år 1979. Ortega var sedan president för partiet år 1985 till 1990 och valdes återigen som president 2006.

– Nicaragua är ett demokratiskt land men jag tror han skulle få svårt att anpassa sig. Det är ett fattigt land som inte liknar Libyen vare sig kulturellt, geografiskt, språk och religion, säger Óscar García.

Vad tror du Nicaraguas folk tycker om det här?

– Landet kommer ju hamna i allas blickfång och det tror jag inte de vill, säger Óscar García, till Nyheter24.