Fredag 3 Dec
Stockholm

Snart är vi sju miljarder människor vid liv

. . . Kina.
1 av 2
. . . Kina. Foto: Eugene Hoshiko / AP / SCANPIX
. . . Indien eller. . .
2 av 2
. . . Indien eller. . . Foto: Rajesh Kumar Singh / AP / SCANPIX

I oktober kan det vara dags för världens 7 000 000 000:e människa att födas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Befolkningsexplosionen

Den mycket snabba folkökningen under 1900-talet kallas ibland för befolkningsexplosionen.

År 1900 beräknades befolkningen vara 1,6 miljarder, i dag finns snart 7 miljarder människor på jorden. Aldrig tidigare under människans historia har folkmängden ökat så snabbt.

I västvärlden är industrialiseringen och utrotningen av epidemiska sjukdomar de stora orsakerna till den massiva befolkningsökningen från 1800-talet och framåt. Globalt sett är den minskade spädbarnsdödligheten i u-länder en stor faktor.

Källa: Wikipedia.

VÄRLDEN. När Jesus föddes uppgick siffran levande människor på jorden till ungefär 300 miljoner.

Nu, ungefär 2011 år senare, är jorden befolkad med strax under sju miljarder människor – och snart passeras även den sjunde miljarden, rapporterar The Hindu.

FN uppskattar datumet för världens första 7 000 000 000:e  människa att födas till den 31 oktober. Mest sannolikt i Indien eller Kina - med tanke på deras stora befolkning.

Men med en ökad folkmängd tillkommer även ett ökat ansvar. Om befolkningstillväxten fortsätter i samma takt kommer världsbefolkningen år 2050 uppgå till cirka 10,5 miljarder.

– De kommande 40 åren måste  vi producera samma mängd mat som vi gjort under de senaste 8 000 åren, sager miljöaktivisten Jason Clay, vid internationella Värdsnaturfonden WWF, till The Hindu.

Enligt filosofen och futuristen Jacque Fresco är en ökande befolkningstillväxt inte ett problem - så länge folket utbildas, det vill säga:

Kommentera
Kopiera länk
Dela