. . . Kina.
1 av 2
. . . Kina. - Foto: Eugene Hoshiko / AP / SCANPIX
. . . Indien eller. . .
2 av 2
. . . Indien eller. . . - Foto: Rajesh Kumar Singh / AP / SCANPIX

Snart är vi sju miljarder människor vid liv

I oktober kan det vara dags för världens 7 000 000 000:e människa att födas.


Befolkningsexplosionen

Den mycket snabba folkökningen under 1900-talet kallas ibland för befolkningsexplosionen.

År 1900 beräknades befolkningen vara 1,6 miljarder, i dag finns snart 7 miljarder människor på jorden. Aldrig tidigare under människans historia har folkmängden ökat så snabbt.

I västvärlden är industrialiseringen och utrotningen av epidemiska sjukdomar de stora orsakerna till den massiva befolkningsökningen från 1800-talet och framåt. Globalt sett är den minskade spädbarnsdödligheten i u-länder en stor faktor.

Källa: Wikipedia.

VÄRLDEN. När Jesus föddes uppgick siffran levande människor på jorden till ungefär 300 miljoner.

Nu, ungefär 2011 år senare, är jorden befolkad med strax under sju miljarder människor – och snart passeras även den sjunde miljarden, rapporterar The Hindu.

FN uppskattar datumet för världens första 7 000 000 000:e  människa att födas till den 31 oktober. Mest sannolikt i Indien eller Kina - med tanke på deras stora befolkning.

Men med en ökad folkmängd tillkommer även ett ökat ansvar. Om befolkningstillväxten fortsätter i samma takt kommer världsbefolkningen år 2050 uppgå till cirka 10,5 miljarder.

– De kommande 40 åren måste  vi producera samma mängd mat som vi gjort under de senaste 8 000 åren, sager miljöaktivisten Jason Clay, vid internationella Värdsnaturfonden WWF, till The Hindu.

Enligt filosofen och futuristen Jacque Fresco är en ökande befolkningstillväxt inte ett problem - så länge folket utbildas, det vill säga:

FN
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

1 timme sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.