- Foto: Hans T Dahlskog/SCANPIX

CNN tokhyllar Stockholm

CNN:s resereporter Brendan Francis Newnam har varit i Stockholm – och totalt förälskat sig i huvudstaden. Han hyllar skärgården och reder bland annat ut begrepp som "fika" och "lagom".


Brendan Francis Newnam är CNN:s resereporter vars uppgift är att betygsätta resmål över hela världen. Den här gången är det Stockholms tur att dömas av Newnams, vanligtvis sylvassa, penna. Men under det korta sommarbesöket i vår vackra huvudstad lyckades Newnam bara störa sig på en enda sak – en 22 dollar-dyr och vidrig martini. Resten av resan är en ren kärlekshistoria.

"Det var den värsta och dyraste så-kallade-martinin jag någonsin fått. Men jag kommer aldrig att glömma den, för det var det enda felet jag hittade i hela Stockholm", skriver Newnam på cnn.com innan han fortsätter i en lång hyllning till Stockholm.

Brendan skriver att staden är så attraktiv och användarvänlig att han slängs mellan beundran och avundsjuka. Han jämför till exempel Stockholm med den perfekta grannfamiljen med fin gräsmatta och perfekta karriärer.

"En del av dig vill vara dem, en annan vill starta elaka rykten om dem och slita upp deras trädgård genom att göra sladdspår med din otvättade Toyota Camry".

Ville söka jobb på IKEA i Sverige

"Tro mig när jag säger det, en kort resa till Stockholm under sommaren kommer att få dig att seriöst överväga att söka jobb på IKEA...i Sverige", skriver Newnam och passar på att fäkta bort några fördomar om Stockholm:

"Folk säger att det är dyrt i Stockholm men det är som att äta på en Baseball-arena; om du unviker att dricka sprit och tänker på var du äter så kommer inte priserna att få dig att gråta".

Han avfärdar även svenskarnas rykte som kalla och avståndstagande när han berättar om ett par svenskar som ville bjuda honom och flickvännen på en drink:

"Är ni amerikaner?, frågade en snygg medelålders man bredvid oss som satt tillsammans med sin långe, blonde rödskäggiga vikingvän.

- Ja.

- Vi vill bjuda er på en drink.

– Varför?

- För att vi tycker synd om er för att ha tappat ert "A". (Det var precis efter att Standard & Poor's sänkt Amerikas kreditbetyg)."

Hyllar skärgården och reder ut "fika" och "lagom"

Newnam imponeras även av att nästan alla i Sverige pratar engelska, att alla har minst fem veckors semester (nåja) och att "de flesta" har sommarstugor i den 24 000 öar-stora skärgården. Svenskarna är med 600 000 sommarstugor det folk i världen som har flest "andrahem".

Vasamuseet, Östermalms saluhall och det marina temat är några av de saker Newnam förälskat sig i. Och efter en blöt utekväll ställs han inför de ursvenska begreppen "fika" och "lagom".

"Nästa dag hoppade vi frukosten och gick direkt till "fika". "Fika" är en stor del av svensk kultur. Strålande arbete med kafferaster tillsammans med vänner och kollegor är ett sätt att uppnå "lagom", ett annat svåröversatt ord som, i stort sett, betyder "just enough". Inte för mycket. Inte för lite".

Newnam försöker sig även på att förklara var ordet "lagom" kommer ifrån.

"En del säger att ordet kommer ifrån "laget om", en fras som användes på vikingatiden för att reda ut hur mycket varje person skulle dricka från hornet så att alla fick en rättvis mängd".

Om attraktiva svenskar och feminism

Newnam förbryllas av alla attraktiva svenskar och beskriver Sverige som ett land som "tar feminism på allvar" och syftar på den svenska pappaledigheten. Och hyllningarna till huvudstaden tar aldrig slut.

"Resten av resan var fylld av av frustrerande vackra och behagliga sanningar om Sverige: kollektivtrafiken som var ren och i tid. Fler vibrerande statsdelar än du kan upptäcka under en vecka, från lyxiga Östermalm till medeltida Gamla Stan. Superb design överallt, från lyktknapparna till cyklarna".

Och så den avskyvärda martinin..

Under den sista dagen besökte Newnam "trendiga" Södermalm innan han bestämde sig för ett besök i en sky bar, där resans enda besvikelse uppstod:

"Vad finns det att ogilla med det här stället", frågade vi oss. Innan vi fick in min 22 dollar-dyra så kallade martini", skriver Newnam.

Den långa hyllningstexten kan ni läsa HÄR.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!