Onsdag 22 Sep
Stockholm

VIDEOSPECIAL - 10 år efter 9/11

World Trade Center
World Trade Center. Foto: Greg Semendinger/AP Photo/NYPD via ABC News

Nyheter24:s Jack Werner har letat fram youtubeklippen som berättar historien bäst.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Dagarna innan

En man tänker på eftermiddagen den tredje september 2001 spela in lite stämningsbilder av New York, och bestämmer sig för att filma de ikoniska tornen World Trade Center. Av säkerhetsskäl blir han emellertid stoppad av en säkerhetsvakt, som säger att han kan bli misstänkt för terrorism. Världen var, trots denna i efterhand ironiska kommentar, en annan plats med en annan mentalitet innan morgonen den elfte september 2001. Sommarens stora bioframgångar hade bland annat varit Shrek, Disneys film om ett sagotrolls äventyr, och ironiskt nog ett av Hollywoods största martyrepos: Pearl Harbour. I Sverige hade kravallerna kring EU-toppmötet i Göteborg varit sommarens stora nyhet.

2. American Airlines Flight 11 kör in i det norra tornet, WTC 1

Den franska filmskaparen Jules Naudet var morgonen den elfte september ute och följde brandmannen Antonio "Tony" Benetatos i deras arbete med en dokumentär om New Yorks brandmannakår. Plötsligt hörde de en jetmotor inte så långt ovanför sina huvuden, tittade upp, och där och då, klockan 8.46, fångade Naudet med sin kamera den ena av två (här är den andra) kända upptagningar av den första kraschen under 9/11-attentaten. De 92 personerna ombord, plus ett oräkneligt antal människor inuti huset, dog omedelbart.

3. United Airlines Flight 175 kör in i det södra tornet, WTC 2

När klockan 9.03 World Trade Centers andra torn träffades var kameror påslagna över hela staden, och praktiskt taget alla större TV-kanaler direktsände från Manhattan. Det är den överlägset mest dokumenterade delen av 9/11-attentaten, och i den här sammanställningen ser vi en mängd nyhetsankare och kommentatorer tystna när de försöker förstå vad det är de bevittnar. Planet hade 65 människor ombord.

4. American Airlines Flight 77 kör in i Pentagon

När det tredje flygplanet som kapats den dagen klockan 9.37 nådde sitt mål var förvånansvärt få kameror riktade mot den del av det amerikanska försvarshögkvarteret som utsattes för kraschen. De enda kända bilderna av explosionen som följde är dessa från Pentagons egna övervakningskameror, samt en från en övervakningskamera på ett motell längre bort. Dussintals människor bevittnade dock händelsen, och det tog bara minuter innan nyheterna började rapportera också därifrån. Sammanlagt 189 människor miste där och då livet, varav 64 befann sig på planet.

5. United Airlines Flight 93 kraschar på en åker i Pennsylvania

United 93, som var på väg från Newark International till San Fransisco, kapades bara trekvart efter avgång. Ziad Jarrah, som hade tränats att flyga amerikanska plan, tog över spakarna och vände tillbaks mot amerikanska östkusten. När han försökte ropa ut i planets högtalarsystem att passagerarna skulle hålla sig lugna spelades det in av cockpitens inspelningsmekanism, och det är honom vi hör ovan. Passagerarna på planet gjorde dock motstånd, något som resulterade i att planet kraschade på en åker utanför Shanksville i Pennsylvania. Målet för planet är fortfarande oklart, men Vita Huset eller United States Capitol, båda i Washington, D.C.

6. Människor börjar hoppa från World Trade Center

Under de två timmar som gick mellan att World Trade Center attackerades och föll beslöt mellan 100 och 250 människor som blivit instängda uppe i de högre våningarna i tornen att hoppa istället för att brinna inne eller kvävas. Det fanns inga möjligheter för helikoptrar eller liknande att landa på tornens tak, delvis på grund av röken och delvis på grund av hettan, så all räddning var omöjlig. Ett särskilt foto som togs av en man, vars identitet förblir okänd, blev mycket känt som The Falling Man och skulle senare läggas till grund för en dokumentär om honom och de andra som tog sina liv den dagen.

7. Kevin Cosgrove ringer 911

Kevin Cosgrove var en vice VD för försäkringsföretaget Aon Corporation som hade kontor på den 105:e våningen i det södra tornet, WTC 2. När byggnaden utsattes för attentatet skyndade han och två andra män in i en John Ostarus kontor på samma våning, där de sedan ringde den amerikanska räddningstjänsten 911. Telefonsamtalet spelades in, och blev av symboliska skäl en stor nyhet då det fortsatte ända tills byggnaden kollapsade. Det sista Kevin Cosgrove hörs säga är att han och de två andra tittar ut över Financial Center genom de förstörda fönstren. Sedan, halvt dolt av ett växande muller, skriker han ”Oh god! Oh…”, och telefonsamtalet bryts.

8. World Trade Center faller

Klockan 9.59.04, 56 minuter efter att det blivit träffat av flygplanet, börjar det södra tornet kollapsa under sin egen vikt. Ganska exakt en halvtimme senare börjar också det norra tornet falla. Ungefär 2600 människor mister livet, inklusive de som hoppat och räddningspersonal som tagit sig in i tornen. I denna sammanställning av foton från tornens fall får vi en insikt i kaoset som uppstår. Klippet som börjar vid 2.33 är särskilt starkt, där WTC 1 med ett enormt muller mosar sig ner och kameramannen flyr undan det gråvita molnet av aska och grus som rusar fram.

9. Rök, aska och kaos på New Yorks gator

Natten mellan den elfte och tolfte september 2001 blev lång för räddningspersonal, sjukvårdare, brandmän och poliser i New York. Vid ungefär 1.10 sätter den som filmar sig ner bredvid en brandman som tar en paus och sorgset blickar ut över den krigszon som uppstått mitt i USA’s mest symboliskt viktiga metropol. Han konstaterar att mängder av människor måste vara begravna långt under rasmassorna, och säger sedan eftertänksamt ”you know, you’re afraid to have the sun come up and see what’s it gonna look like then”. Ännu hade inte omfattningen av en av tidernas största terrorattacker gått upp för ens de som var närmast till dess epicentra.

10. Konspirationsteorier och spekulationer

Ännu idag pågår diskussionerna: var 9/11 ett inside job? Vem var egentligen inblandad? Varför föll tornen så snabbt, och så kontrollerat? Hur kommer det sig att inga större vrakdelar efter flygplanet hittades i Pentagon efter explosionen? Och är formationerna i röken och elden som uppstår då flygplanens bensintankar fattar eld ett tecken på att satan själv varit inblandad? Attackerna mot USA rev upp ett ännu öppet sår i landets självkänsla, vilket illustreras av den toppröstade desperata kommentaren på detta Youtubeklipp:

”ever since this day usa have change,we need the old usa back!!!!!we must take it back”

Ungefär 3000 människor miste livet den elfte september 2001. Dessa konspirationsteorier belyser det enda vi vet tio år efteråt, att många fortfarande sörjer, och att få av de grundläggande problemen och motsättningarna som attackerna belyste och skapade är lösta. Alldeles för få.

 

Text: Jack Werner

Kommentera
Kopiera länk
Dela