FN
1 av 2
Ansökan om FN-medlemskap har lämnats in till FN-chefen Ban Ki-moon - Foto: Richard Drew/AP/Scanpix
FN anöskan
2 av 2
President Mahmud Abbas har begärt att FN erkänner Palestina som självständigt stat. - Foto: Sebastian Scheiner/AP/Scanpix

Palestinier begär FN-medlemskap

President Mahmud Abbas har begärt att FN erkänner Palestina som självständigt stat.


En ansökan om FN-medlemskap har lämnats in till FN-chefen Ban Ki-moon. Efter beskedet om FN-ansökan samlades stora folksamlingar på Västbanken för att fira. Abbas meddelade att palestinierna tagit steget mot fred efter att "Israel krossat alla försök att nå fred genom förhandlingar", skriver CNN.

– Det här är sanningens ögonblick, vårt folk väntar på världens svar, sa Abbas.

Men både Israel och USA beklagade beslutet. De uppmanade presidenten att återvända till förhandlingsbordet.

- Vi beklagar detta steg. Den enda framkomliga vägen till ett Palestina är med förhandlingar, sade israeliske premiärministern Benjamin Netanyahus talesperson, skriver DN.

– När talen har avslutats, så måste vi alla inse att den enda vägen att skapa en stat är genom direkta förhandlingar. Det finns inga genvägar, sade USA:s FN-ambassadör Susan Rice.

Samtidigt försöker USA att påverka FN:s medlemsstater att rösta emot den palestinska medlemsansökan. Den så kallade fredskvartetten EU, USA, Ryssland och FN, samlades i New York och enligt EU:s utrikeschef Cahterine Ashton har de enats om ett uttalande som uppmanar Israel och Palestina att återuppta direkta förhandlingar.

FN
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!