Sarkozy behöver jobba stenhårt för att återfå väljarnas stöd.
Sarkozy behöver jobba stenhårt för att återfå väljarnas stöd. - Foto: Benoit Tessier / SCANPIX

Vänstern tar över i Frankrike

Frankrikes minst omtyckte president, Nicolas Sarkozy, kämpar mot hårda vänstervindar.


Minst omtyckta presidenten

Nicolas Sarkozy har blivit något mer popluär under de senaste månaderna, men han kvarstår fortfarande som en av de minst omtyckta presidenterna i efterkrigets Frankrike. Ska han lyckas bibehålla presidentposten till nästa val måste han först vinna en hård kamp om väljarnas förtroende.

Reuters skriver att franska väljare är deprimerade över ekonomin, den höga arbetslösheten och EU-krisen. Vilket visar sig på det ökade missnöjet mot det rådande styret.

PARIS. Frankrikes president Nicolas Sarkozys konservativa regering har sett sin majoritet gå förlorad. I söndagens historiska nederlag fällde vänstern krokben för fortsatt majoritet i senaten. Ett tufft nederlag för Sarkozy med endast sju månader kvar till presidentvalet.

För första gången sedan 1958, domineras nu den första kammaren av vänstern.

Tidigare resultat från indirekta val visar att kandidater från vänstersidan tagit åtminstone 23 platser från det regerande konservativa partiet, vilket gett vänstern en direkt majoritet.

Symboliskt bakslag

– Den 25 september 2011 kommer skrivas in i historien, sa Jean-Pierre Bel, ledare för Socialisterna till fransk TV. Han menade att högern fått vad den förtjänar, skriver Reuters.

En vänsterlutande senat kommer inte kunna spåra ur Sarkozys lagstiftande planer, men långtgående förluster för högersidan är ett symboliskt bakslag. Speciellt i kombination med Sarkozys sedan tidigare dåliga siffror.

Premiärminister Francois Fillon menar att förlusterna är ett resultat av högerns delning.

– I dag har oppositionen visat på en stark utveckling i senaten. Det understödjs av delningar i det regerande lägret i ett flertal regioner, sa han i ett uttalande.

Frankrike håller andan och väntar. Sju månader kvar till valet; om det innebär slutet för Sarkozy återstår att se.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

63 000 vårdanställda kan vägra övertid

På torsdag nästa vecka kan 63 000 anställda inom vården gå ut i övertids- och nyanställningsblockad. Vi jobbade tre miljoner övertidstimmar förra året vilket motsvarar ungefär 1 800 extra heltidsanställda. Vi kommer inte täcka upp för det längre, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i krock i Norrköping.", skriver polisen på sin hemsida.

Radio: Man hotar spränga sig på iranskt konsulat

En man hotar att spränga sig själv i luften vid Irans konsulat i Paris, rapporterar fransk radio.

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Den amerikanska Iphone-tillverkaren Apple har plockat bort flera av de allra populäraste apparna ur bolagets app-butik i Kina, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.