- Foto: Vadim Lyubin/AP/Scanpix

Kinesisk spion gripen i Ryssland

En kinesisk man sitter arresterad för spionage i Ryssland. Han anklagas för att ha försökt köpa hemlig information om ett luftvärnsrobotsystem.


En kinesisk man sitter sedan den 28 oktober förra året gripen i Ryssland, anklagad för att ha försökt köpa hemlig information om det ryska luftvärnsrobotsystemet S-300, skriver BBC.

Uppgifterna om den gripne kinesen har varit hemliga fram tills nu. Ryska säkerhetstjänsten FSB uppgav på onsdagen att utredningen överlämnats till en domstol i Moskva.

Den gripne mannen ska ha arbetat för den kinesiska säkerhetstjänsten, enligt FSB. Han riskerar nu ett fängelsestraff på mellan tio och tjugo år.

Flera analytiker förvånas dock av fallet eftersom Ryssland redan sålt systemet till Kina. 15 stycken S300-system exporterades till Kina under förra året och Kina har även licens att själva framställa systemet, skriver BBC.

Frågor om de bakomliggande motiven hopar sig nu.

Ryssland är världens näst största vapenexportör men får ofta klagomål på att man inte följer upp och tekniskt underhåller de vapen man säljer, enligt BBC.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Swish förändring – för att skydda dina pengar

Ny mobiliseringslag undertecknad av Zelenskyj

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har skrivit under en delvis kontroversiell ny mobiliseringslag, meddelar regeringen i Kiev.

Höj värdet på din bostad – med enkla ändringen: "Står ut"

Maria Friström, 43, bytte bana och började flippa bostäder för miljonbelopp. I en intervju med Nyheter24 berättar hon om misstagen man ska passa sig för och den enkla renoveringen som kan höja värdet på din bostad.

Årets nya Ikea-möbler för gamers, som du måste blåsa upp själv

Ikea lanserar en möbelkollektion för dataspelare, som ska vara lättare att plocka fram och städa undan – för en gamingcommunity som vuxit upp.

Riksrätt i senaten för Bidens minister

Har USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet "medvetet och systematiskt" underlåtit att hålla gränsen mot Mexiko säker? Republikanerna i representanthuset anser det och skickar därför ett riksrättsåtal till senaten. Men där väntas processen mot Alejandro Mayorkas avslutas illa kvickt.

L: Inför maxtak i skolan

Liberalerna vill införa ett maxtak för klasstorlekar i skolan. Det ska inte vara ett lotteri i skolan som man möts av alltför ofta i dag, säger partiledaren Johan Pehrson.