Fredag 24 Sep
Stockholm

Kinesisk spion gripen i Ryssland

En kinesisk man sitter arresterad för spionage i Ryssland. Han anklagas för att ha försökt köpa hemlig information om ett luftvärnsrobotsystem.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En kinesisk man sitter sedan den 28 oktober förra året gripen i Ryssland, anklagad för att ha försökt köpa hemlig information om det ryska luftvärnsrobotsystemet S-300, skriver BBC.

Uppgifterna om den gripne kinesen har varit hemliga fram tills nu. Ryska säkerhetstjänsten FSB uppgav på onsdagen att utredningen överlämnats till en domstol i Moskva.

Den gripne mannen ska ha arbetat för den kinesiska säkerhetstjänsten, enligt FSB. Han riskerar nu ett fängelsestraff på mellan tio och tjugo år.

Flera analytiker förvånas dock av fallet eftersom Ryssland redan sålt systemet till Kina. 15 stycken S300-system exporterades till Kina under förra året och Kina har även licens att själva framställa systemet, skriver BBC.

Frågor om de bakomliggande motiven hopar sig nu.

Ryssland är världens näst största vapenexportör men får ofta klagomål på att man inte följer upp och tekniskt underhåller de vapen man säljer, enligt BBC.

Kommentera
Kopiera länk
Dela