Leymah Gbowee
1 av 3
Leymah Gbowee - Foto: Lisa Poole / SCANPIX
Tawakkul Karman
2 av 3
Tawakkul Karman - Foto: David Guttenfelder / SCANPIX
Ellen Johnson Sirleaf
3 av 3
Ellen Johnson Sirleaf - Foto: Charles Dharapak / SCANPIX

Nobels fredspris delas av tre kvinnor

Klockan 11.00 på fredagen tillkännagavs det att Ellen Johnson-Sirleaf, Leymah Gbowee och Tawakkul Karman får 2011 års Nobels fredspris.


Kämpar för kvinnors säkerhet

"De får priset för deras icke-våldsamma kamp för kvinnors säkerhet och för kvinnors rättigheter att fullt ut delta i fredsbyggande arbete."

Ellen Johnson Sirleaf, Liberais president får tillsammans med Leymah Gbowee och Tawakkul Karman dela på 2011 års Nobels fredspris.

NORGE. På fredagen avslöjades det att det blir Ellen Johnson-Sirleaf, Leymah Gbowee och Tawakkul Karman som får dela på Nobels fredspris.

Priset delas i tre lika delar

Nobelkomittens motvering löd: "Vi kan inte uppnå demokrati och fred i världen om inte kvinnor får samma möjligheter som män att influera utvecklingen på alla nivåer i samhället."

Ellen Johnson Sirleaf är Afrikas första demokratiskt valda kvinnliga president. Sedan hon blev president har hon lyckats stärka kvinnors position i Liberia.

Leymah Gbowee mobilserade och organiserade kvinnor oavsett etniskt och religiöst ursprung för att få slut på det långa inbördeskriget i Liberia. Hon har jobbat med att stärka kvinnors influenser i Västafrika efter kriget.

Tawakkul Karmanhar spelat en ledande roll i kampen för kvinnors rättigheter och för demokrati och fred i Yemen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Polisen i Falkenberg rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.