Den terroriststämplade organisationen ETA har 829 människor på sitt samvete.
Den terroriststämplade organisationen ETA har 829 människor på sitt samvete. - Foto: Ap/Scanpix

Terrorgruppen lägger ner vapnen för gott

På torsdagskvällen meddelade baskiska ETA att våldet nu upphör.


Tidigare i veckan skrev Nyheter24 om att den terrorstämplade organisationen ETA förväntas lägga ner sina vapen för gott. Det kommer därför inte som en chock när den baskiska tidningen Gara under torsdagskvällen gick ut med det definitiva beslutet om att lägga ned sin väpnade verksamhet.

ETA, som vill att Baskien ska bli självständigt från Spanien, har länge kämpat för sin sak och inte backat för att använda våld.

Terrorgruppen ETA är en av Europas största terrorgrupper och man beräknar att minst 829 personer ska ha fallit offer för deras kamp. Historiskt sett har ETA flera gånger deklarerat vapenvila men varje gång brutit den när de inte fått som de vill.

Bakom det nya beslutet tros den före detta FN-toppen Kofi Annan vara, tillsammans med personer som förhandlade fram freden på Nordirland.

På torsdagskvällen kommenterade även Spaniens premiärminister - José Luis Rodríguez Zapatero - beskedet och sa att det var en seger för demokratin, skriver spanska tidningen El Pais.

Nu hoppas ETA att både Spaniens och Frankrikes regering kommer inleda en dialog för att prata om konsekvenserna av konflikten och komma förbi de våldsamma terrorhandlingarna.

/
ETA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!