1 av 2
- Foto: Abdurrahman Antakyali/AP/SCANPIX
2 av 2
- Foto: Ali Ihsan Ozturk/AP/SCANPIX

1000 personer befaras ha dött i kraftigt jordskalv i Turkiet

Turkiet drabbades under söndagen av ett kraftigt jordskalv som uppmätte 7,2 på Richterskalan. Upp till 1000 personer kan ha omkommit i skalvet.


Tiotals byggnader i östra Turkiet rasade i det kraftiga skalvet. Städerna Van och Ercis, nära gränsen till Irak, har drabbats hårdast. Efter det första skalvet kom ett efterskalv som uppmätte 5,6 på Richterskalan.

– Skalvet var krafigt i Van och i närliggande städer. Flera personer har dött och många är skadade, säger den turkiska regeringen, enligt The Guardian.

Det seismologiska institutet i Istanbul uppskattar att mellan 500 och 1000 personer omkommit i skalvet. Det rapporteras att man försöker gräva fram människor som fastnat under kollapsade byggnader.

– Det är många människor som är fastklämda under byggnaderna. Vi kan höra deras röster och skrik på hjälp, säger ett vittne.

Tv-bilder från området visar panikslagna invånare och bilar som krossats under stora betongblock. Skalvet var så pass kraftigt att städer i Iran kände av det.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.