Fiskare längs hela kusten drar upp sina båtar i väntan på Rina.
1 av 4
Fiskare längs hela kusten drar upp sina båtar i väntan på Rina. - Foto: Israel Leal/AP/Scanpix
Här är Rina på väg mot Mexikos karibiska kust.
2 av 4
Här är Rina på väg mot Mexikos karibiska kust. - Foto: Foto: Scanpix
Flygplatserna är överfulla av turister som vill undkomma Rina.
3 av 4
Flygplatserna är överfulla av turister som vill undkomma Rina. - Foto: Israel Leal/AP/Scanpix
Lugnet före stormen.
4 av 4
Lugnet före stormen. - Foto: Israel Leal/AP/Scanpix

Turister tvingas fly undan orkan i Mexiko

Orkanen "Rina" är på väg rakt mot de populära turistorterna Cancún och Conzumel i Mexiko. Flera svenskar befinner sig i området.


Det här är Rina

Orkanen Rina är säsongens sjuttonde namngivna tropiska cyklon. Den bildades under måndagen och gick på mindre än 24 timmar från ett tropiskt lågtryck till en tropisk orkan. Att en tropisk cyklon når orkanstyrka så snabbt tillhör inte vanligheterna.

Rina passerar Isla de Cozumel och därefter rör sig orkanen över Cancun som ligger vid den yttersta spetsen av Yucatanhalvön, samma områden som hemsöktes av den extremt kraftfulla orkanen Wilma i oktober 2005.


Om namnen

De tropiska cyklonernas namn återanvänds var sjätte år på Atlanten enligt en förbestämd namnlista. I de fall då en tropisk cyklon är alltför destruktiv eller dödsbringande så stryks dess namn från denna lista och ersätts med ett annat.

För sex år sedan härjade kategori 5 – orkanen Rita i Mexikanska Golfen med orsakade omfattande förstörelse som följd varför dess namn ströks från namnlistan och ersattes med ”Rina”.

Källa: SMHI.

"Rina" hotar att slå till med full kraft mot Mexikos karibiska kustremsa under torsdagen. Orkanen befinner sig på onsdagskvällen 30 mil utanför ön Conzumel. Den förväntas slå till mot ön under torsdagen och då med en vindstyrka på över 50 meter per sekund.

"Rina" kommer därefter att stryka längs hela Mexikos karibiska kust, rakt över flera kända turistorter som Playa del Carmen och Cancún. Det finns stora risker för översvämningar. Orkanen förväntas dra med sig regnmängder på uppemot 400 millimeter.

Nu befarar mexikanerna att "Rina" kan orsaka ett liknande kaos som efter stormen "Wilma" för sex år sedan. "Wilma" förstörde stora delar av området och ödelade Cancúns berömda korallvita stränder.

Det finns för närvarande cirka 80 000 turister i området längs Mexikos karibiska kust. Högsäsongen för turister börjar först om tre veckor och därför är det få svenskar på plats för tillfället.

– Vi har 13 svenska resenärer där. Vi har gått ut med information til dem om att orkanen beräknas nå sin maxstyrka under måndagen. De rekommenderas att hålla sig på hotellet, säger Peter Hellström, presstalesman på Fritidsresor.

De mexikanska myndigheterna i den mest utsatta delstaten Quintana Roo har stängt skolorna och alkoholförsäljning förbjuds från och med klockan sex på torsdagskvällen.

– De har en väldigt bra beredskap kring orkaner. Vi har fått den information vi har efterfrågat, säger Peter Hellström.

Quintana Roo har runt tusen orkanskydd att tillgå. Men i dem får det bara plats runt 200 000 av delstatens 1,3 miljoner invånare.
Nu flyr flera turister från orten och flygplatserna är överfulla av människor som hoppas komma med ett flyg hem.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

2 timmar sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.