- Foto: Gregorio Borgia/AP/Scanpix

Nu är vi sju miljarder människor

Enligt FN:s beräkningar blev vi sju miljarder människor på jorden under natten till måndag.


Befokningsökningen

1 miljard människor år 1804

2 miljarder människor år 1927

3 miljarder människor år 1959

4 miljarder mäniskor år 1974

5 miljarder människor år 1987

6 miljarder människor år 1999

7 miljarder människor i dag den 31/10 år 2011

Källa: Innovatum Science Center

På sajten http://www.worldometers.info/ kan man följa nedräkningen till sju miljarder människor.

Vi blir fler och fler människor på jorden och i natt passerade vi sju miljarder invånare, enligt FN:s beräkningar. Detta trots att befolkningsökningen planat ut i de flesta av världens rika länder. Problemet är de fortsatt höga barnkullarna i utvecklingsländerna.

– Skräckscenariot är fortsatt högt barnafödande. Man brukar säga att om varje kvinna föder 2,1 barn så efterträder den nya generationen den gamla, säger Sören Edvinsson professor i historia med inriktning på befolkningshistoria vid Umeå universitet, till Nyheter24.

I dag föds det i genomsnitt 2,5 barn per kvinna i världen.
Men om det föds för många barn i utvecklingsländer så föds det för få i de rika länderna. Problemet blir att I-länder ska för många gamla människor som ska försörjas av allt färre yngre.

– I de flesta europeiska länder föds det till exempel för få barn för att fylla på nästa generation. Däremot lever vi längre och längre och på det sättet ökar vi befolkningslängden ändå, säger Sören Edvinsson.
 
Det var under efterkrigstiden som befolkningsökningen tog fart på allvar med hjälp av bättre sjukvård och lägre barnadödlighet. På 1950-talet föddes det i genomsnitt nästan fem barn per kvinna i världen. Det innebar att varje ny generation var nära 70 procent större än den föregående. På 40 år, mellan 1959 och 1999, fördubblades jordens befolkning från tre till sex miljarder.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA: Nya Iran-sanktioner att vänta

Migrationsverket begär mer till förvarsplatser

Migrationsverket når inte regeringens mål om 1 000 förvarsplatser för personer som ska återföras till utlandet. Myndigheten anser att de behöver mer pengar för att klara av uppdraget.

Rekordmånga svenskar vill behålla kontanter i framtiden

2 timmar sedan
I en ny undersökning av Verian, tidigare Kantar Sifo, på uppdrag av Bankomat​ kan man nu se att rekordmånga svenskar vill ha kvar möjligheten till kontantbetalningar även i framtiden.

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

3 timmar sedan
Under lördagen vann en man Lottos Drömvinsten på drygt 101 miljoner kronor. Men han var länge eftersökt, då man inte visste vem han var. Men nu är vinnaren av Drömvinsten hittad. Här får du veta vad han ska göra med pengarna.

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

3 timmar sedan
Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

3 timmar sedan
Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.