Jalila Al-Salman kramar om sin dotter när hon släpptes ur fängelset i augusti i år. Den 19 oktober arresterades hon igen.
1 av 5
Jalila Al-Salman kramar om sin dotter när hon släpptes ur fängelset i augusti i år. Den 19 oktober arresterades hon igen. - Foto: Hasan Jamali / AP
Nu ska Jalila Al-Salmans dom omprövas av en civil domstol, efter internationella påtryckningar.
2 av 5
Nu ska Jalila Al-Salmans dom omprövas av en civil domstol, efter internationella påtryckningar. - Foto: Bahrain Center for Human Rights
Bilden visar hur säkerhetsstyrkor slår till mot en skola i Bahrain när demokratiprotesterna inleddes i februari-mars.
3 av 5
Bilden visar hur säkerhetsstyrkor slår till mot en skola i Bahrain när demokratiprotesterna inleddes i februari-mars. - Foto: Bahrain Center for Human Rights
Kung Hamad bin Issa Al Khalifa.
4 av 5
Kung Hamad bin Issa Al Khalifa. - Foto: Seth Wenig / AP
Protesterna i Bahrain har ökat igen den senaste tiden. I helgen arrangerades demonstrationer i solidaritet med andra länder där medborgarna kämpar för sin frihet.
5 av 5
Protesterna i Bahrain har ökat igen den senaste tiden. I helgen arrangerades demonstrationer i solidaritet med andra länder där medborgarna kämpar för sin frihet. - Foto: Hasan Jamali / AP

Internationella påtryckningar kan rädda fängslade Bahrainlärare

Regimen i Bahrain siktar in sig på läkare, lärare och studenter i kampen mot oppositionen. Två ledande representanter i lärarfacket sitter fängslade.


Samma situation som med läkarna

Nyheter24 har tidigare rapporterat om läkaren Ghassan Dhaif som i en exklusiv intervju vittnade om tortyr under den tid han satt fängslad. På tisdagen inleds förhandlingarna igen när straffen mot han och flera andra läkare tas upp i en civil domstol.

Detta sker efter påtryckningar från det internationella läkarsamfundet, bland annat från Sveriges läkarförbund. Fallet med de bahrainska lärarna verkar nu ta samma utveckling. Där ska straffen omprövas i en civil domstol den 1 december.

MANAMA. Den 25 september dömdes Jalila Al-Salman, vice ordförande i den bahrainska lärarorganisationen BTA till tre års fängelse. Ordföranden Mahdi Abu Dheeb dömdes till tio år. Detta för att de båda deltagit i demokratiprotesterna i mars i år.

Efter påtryckningar från det internationella lärarsamfundet kommer deras domar nu prövas i en civil domstol. De dömdes först i en militärdomstol.

BTA är anslutna till Education International (EI), liksom svenska Lärarförbundet. Precis som när det gäller läkarna i Bahrain har det internationella samfundet tagit ställning för lärarna. I augusti skickade Lärarförbundet ett protestbrev riktat direkt till kung Hamad bin Issa Al-Khalifa, på uppdrag av EI.

– EI uppmanade alla sina medlemsorganisationer till handling. Vi tror inte heller att de bryr sig om bara Lärarförbundet skriver, säger Jörgen Lindholm, internationell förbundssekreterare på Lärarförbundet, till Nyheter24.

Har ni fått något svar?

– Nej, ingen i regeringen eller kungen själv har svarat varken oss eller EI.

Lärarförbundet följer nu utvecklingen via Education International.

– Det har varit extra tryck mot Bahrain den senaste tiden och det kommer nästan dagligen upp nyheter på EI:s hemsida, säger Jörgen Lindholm.

Berättar om våldsamma gripanden och tortyr

Under en tid släpptes både Jalila Al-Salman och Mahdi Abu Dheeb ur fängelset men den 19 oktober greps Al-Salman i sitt hem igen. Detta efter att hon vittnat om tortyr och repression i landet i en intervju med Education International. Abu Dheeb har skrivit hem till sin familj och berättat om hur han torterats.

– Jag saknar att vara nära min pappa. Jag torkade min 13-åriga systers tårar efter att hon läst brevet där min pappa vittnar om hur han greps och torterades. Och jag måste ändå dölja mina tårar och verka stark för jag vet att min mamma behöver min axel att luta sig mot, säger hans dotter Maryam till Nyheter24.

"Det här har bara gjort folk mer motiverade"

Den bahrainska regimen har riktat in sig på bland annat lärare, läkare, studenter och fackrepresentanter för att kväsa protesterna i landet. Detta för att försvaga oppositionen. De nationella människorättsorganisationerna tror dock på en motsatt effekt.

– Regimen trodde att de skulle kunna tysta protesten genom att sikta in sig på "eliten" såsom lärare. Det har bara gjort människor mer motiverade att fortsätta kräva sina konstitutionella rättigheter, säger Sayed Mohamed Alawi på Bahrain Center for Human Rights till Nyheter24.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!