Israelisk militär bordar skepp till Gaza - igen

- 04/11/2011, 17:08 -
Hjälpaktionen "Freedom Waves of Gaza" har avbrutits av israelisk militär.

Hjälpaktionen "Freedom Waves of Gaza" har avbrutits av israelisk militär.

Ariel Schalit / SCANPIX

På fredagen kom uppgifter om att israelisk militär bordat tre hjälpfartyg på väg mot Gaza.

JERUSALEM. Israelisk militär uppger att de har bordat två hjälpfartyg på väg till Gaza. Enligt militären ska inget motstånd ha rapporterats.

Israeliska försvarsstyrkor har tidigare sagt att aktivister ombord på "Freedom Waves" miniflotta "försökte överträda sjöfartsblockaden, vilket strider mot internationell lag" och att de vägrat att lyssna på deras order om att vända om, rapporterar CNN.

"Freedom Waves for Gaza"

I hjälpaktionen, kallad Freedom Waves for Gaza, deltar aktivister från bland annat USA, Kanada, Danmark, Belgien, Tyskland och Australien. Aktionen är uppdelad på två skepp, den irländska båten Saoirse som har 15 aktivister ombord och den kanadensiska båten Tahrir med 12 aktivister.

Direktiv från den israeliska regeringen

Enligt israelisk militär ska bordningen ha skett efter att Israel försökt hindra fartygen från att nå Gaza, men utan resultat. Den israeliska styrkan säger själva att de "vidtog varje nödvändig säkerhetsåtgärd."

När skeppen ankommer till hamnen i Ashdod, kommer aktivisterna att bli omhändertagna av israelisk polis.

Kontakten bröts tidigt på morgonen

Enligt organisationen bakom aktionen, så var det här det elfte försöket sedan 2008, att stoppa Israels blockad av Gaza till havs, var på fem hittills lyckats.

Organisationen Freedom Waves for Gaza gick på fredagen ut i ett uttalande och sa att de förlorat kontakt med båda skeppen. Kontakten ska ha brutits omkring 8.00 på fredagsmorgonen.