Måndag 2 Aug
Stockholm

Utöyaöverlevare vill se Breivik i ögonen

Måndagens omhäktningsförhandling ska vara öppen för medier och allmänhet.
1 av 3
Måndagens omhäktningsförhandling ska vara öppen för medier och allmänhet. Foto: Gorm Kallestad/AP/Scanpix
I det här rummet kommer pressen att få följa rättegången via en bildskärm.
2 av 3
I det här rummet kommer pressen att få följa rättegången via en bildskärm. Foto: Gorm Kallestad/AP/Scanpix
De anhöriga och överlevande känner djupt obehag inför förhandlingarna där Breivik ska förklara varför han genomförde terrordåden.
3 av 3
De anhöriga och överlevande känner djupt obehag inför förhandlingarna där Breivik ska förklara varför han genomförde terrordåden. Foto: Gorm Kallestad/AP/Scanpix

I dag inleds häktingsförhandlingarna mot massmördaren Anders Behring Breivik. Förhandlingarna är öppna för allmänheten och Utöyaöverlevare hoppas få chansen att se honom i ögonen.– Jag vill visa att han inte har vunnit, säger Torunn Kanutte Husvik till Aftenposten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Terrordåden 22 juli

Klockan 15.25: En bomb sprängs vid regeringshuset i Oslo centrum. Åtta dödas i explosionen och stora delar av området blir till ruiner.

Klockan 17.26: Buskerud polisdistrikt  registrerar det första larmet om skjutningar på AUF:s sommarläger på Utøya.

Klockan 18.27: Polisen griper Anders Behring Breivik.

77 människor miste livet i terrorattentaten.

Under de öppna häktingsförhandlingarna på måndagen ska Anders Behring Breivik för första gången sedan den 22 juli möta de överlevande från terrordåden. Breivik har via sin advokat meddelat att han planerar att förklara sina "avskyvärda handlingar" inför rätten. Något som kritiserats av målsägarbiträden till offren som menar att det bara kommer att förvärra situationen för deras anhöriga, skriver Aftenposten.

Men Utöyaöverlevaren Torunn Kanutte Husvik ser fram emot häktningsförhandlingarna och att få möta mannen som nästan tog hans liv.

– Jag såg hans ben och vapnet när han gick förbi platsen jag gömde mig på. Men jag har inte haft möjlighet att se honom i ögonen tidigare. Jag hoppas att det kommer att göra att jag får bättre förståelse för vilken typ av person som gjorde det här mot oss, säger Husvik till Aftenposten, och fortsätter:

– Jag vill visa honom att han inte har vunnit. Hans ogärning har inte stoppat mitt engagemang.

Häktningsförhandlingarna i Oslo tingsrätt kommer att kräva ett stort säkerhetspådrag. Anders Behring Breivik har själv sagt att han tror att det finns en risk att han blir skjuten under förhandlingarna. Flera hundra människor förväntas kämpa om de runt 300 tillgängliga platserna i rättssalen. I ett närliggande rum kommer cirka 170 journalister att följa förhandlingarna via videolänk. Minst 48 överlevande kommer att få egna platser i huvudsalen.

Per Edgar Kokkvoll, generalsekreterare vid det norska pressförbundet, säger till Aftenposten att han tror att domaren kommer att stoppa Breivik raskt om han börjar att prata om något som berör något annat än just häktningsförhandlingen.

– Det kommer att vara människor på plats som har fått sina liv förstörda. Det här är inte bara en allmän rättssak. Det är en tragedi som skakat om en helt nation och drabbat flera hundra familjer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela