Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Khaddafis son Saif al-Islam har gripits

- 19/11/2011, 13:53 -
Saif al Islam vid ett tidigare tillfälle.
1 av 2

Saif al Islam vid ett tidigare tillfälle.

Dario Lopez-Mills/AP/Scanpix

2 av 2

Tara Todras-Whitehill/AP/Scanpix

Muammar Khaddafis son Saif al-Islam har gripits, det uppger det nationella övergångsrådet i Libyen.

Det nationella övergångsrådets justitieminister Mohammed al-Allagui uppger att Saif al-Islam greps i öknen i södra Libyen under lördagsförmiddagen. Han greps tillsammans med flera livvakter och enligt ministern ska han vara "vid god hälsa", det skriver CNN.

Al-Islam är sedan tidigare efterlyst av den internationella brottsmålsdomstolen i Haag (ICC), misstänkt för brott mot mänskligheten. ICC:s chefsåklagare Luis Moreno Ocampo menar att domstolen har flera personer som kan vittna om hur ”Saif var inblandad i attackerna mot civila, inklusive anlitandet av legosoldater från andra länder”.

Den libyske befälhavaren Bashir al-Tlayeb sa på en presskonferens att Saif al-Islam förts till staden Zintan. Bashir al-Tlayeb kunde inte säga något om när och var Saif al-Islam kommer att ställas inför rätta. I Zintan har en ilsken folkmassa försökt storma flygplanet som fången fraktats i.

Khaddafis son hade varit på rymmen under flera veckor innan gripandet. Innan den libyska regimens fall spåddes han bli Khaddafis "tronföljare". Tidigare ansågs han vara en reformvänlig kraft i Libyen, men efter att upproret bröt ut tog han sin fars parti och lovade att utrota ”terroristerna”.

Från huvudstaden Tripoli rapporteras det om glädjescener efter beskedet om gripandet.