Saif al Islam vid ett tidigare tillfälle.
1 av 2
Saif al Islam vid ett tidigare tillfälle. - Foto: Dario Lopez-Mills/AP/Scanpix
2 av 2
- Foto: Tara Todras-Whitehill/AP/Scanpix

Khaddafis son Saif al-Islam har gripits

Muammar Khaddafis son Saif al-Islam har gripits, det uppger det nationella övergångsrådet i Libyen.


Det nationella övergångsrådets justitieminister Mohammed al-Allagui uppger att Saif al-Islam greps i öknen i södra Libyen under lördagsförmiddagen. Han greps tillsammans med flera livvakter och enligt ministern ska han vara "vid god hälsa", det skriver CNN.

Al-Islam är sedan tidigare efterlyst av den internationella brottsmålsdomstolen i Haag (ICC), misstänkt för brott mot mänskligheten. ICC:s chefsåklagare Luis Moreno Ocampo menar att domstolen har flera personer som kan vittna om hur ”Saif var inblandad i attackerna mot civila, inklusive anlitandet av legosoldater från andra länder”.

Den libyske befälhavaren Bashir al-Tlayeb sa på en presskonferens att Saif al-Islam förts till staden Zintan. Bashir al-Tlayeb kunde inte säga något om när och var Saif al-Islam kommer att ställas inför rätta. I Zintan har en ilsken folkmassa försökt storma flygplanet som fången fraktats i.

Khaddafis son hade varit på rymmen under flera veckor innan gripandet. Innan den libyska regimens fall spåddes han bli Khaddafis "tronföljare". Tidigare ansågs han vara en reformvänlig kraft i Libyen, men efter att upproret bröt ut tog han sin fars parti och lovade att utrota ”terroristerna”.

Från huvudstaden Tripoli rapporteras det om glädjescener efter beskedet om gripandet.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.