Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Saif al-Islam bad oss att skjuta honom"

- 20/11/2011, 16:03 -
En nytagen bild på al-Islam.
1 av 2

En nytagen bild på al-Islam.

AP/Scanpix

2 av 2

Hamza Turkia/AP/Scanpix

Muammar Khaddafis son Saif al-Islam var utklädd till kamelherde när han greps under lördagen. När han upptäckte soldaterna kastade han sig ner på marken och gnuggade ansiktet med smuts för att inte bli igenkänd, det berättar befälhavaren Ahmed Amur för The Guardian.

Efter ett tips om att "ett vip-mål" vistades nära staden Obari kunde soldaterna i Abu Bakar al-Sadiq-brigaden gripa den förre diktatorn Muammar Khaddafis son Saif al-Islam. För tidningen The Guardian berättar befälhavaren Ahmed Amur om gripandet.

– Från början visste vi inte vem det var, säger Amur till The Guardian.

Amur och hans soldater noterade att två bilar dök upp i öknen i närheten av gränsen till Niger. Soldaterna sköt varningsskott mot bilarna som stannade. När de närmade sig bilarna såg de en man slänga sig ut ur den ena bilen och gnugga ansiktet med smuts från marken – det var Saif al-Islam.

- Han ville göra sig oigenkännlig, säger Ahmed Amur.

När soldaterna frågade vem han var svarade han att han var en kamelherde vid namn Abdul Salem. En bluff som synades av Amur och när al-Islam insåg att han var avslöjad bad han soldaterna att skjuta honom.

– Skjut mig eller ta mig till Zintan (staden han fördes till efter gripandet), sade al-Islam enligt Amur.

Om eller var Saif al-Islam ska ställas inför rätta är fortfarande mycket oklart. Han är efterlyst av den internationella brottsmålsdomstolen i Haag, men Omran Eturki, ledare för stadens råd, menar att det är bättre om han ställs inför rätta i Zintan.