vilket påverkat tusentals människor.
1 av 2
vilket påverkat tusentals människor. - Foto: Lars Nyman / SCANPIX
Hackare har genom åtkomst till vattensystem stängt av och på vattenpumpen...
2 av 2
Hackare har genom åtkomst till vattensystem stängt av och på vattenpumpen... - Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

Hackerattack mot amerikanska vattensystem

Hackare har lyckats komma åt pumpen på ett vattenverk i Illinois, och på så vis påverkat vattenflödet till tusentals hem.


Uttalanden ledde till ännu en attack

Peter Boogaard, talesman för det amerikanska departementet för säkerhet, DHS, menar att de samlar fakta efter attacken:

"Vid den här tidpunkten finns det ingen trovärdig bekräftad information som indikerar en risk för att en kritisk infrastruktur existerar, eller att det finns ett hot för samhällets säkerhet."

Kommentarerna från DHS gjorde att hackaren "pr0f" omedelbart kontrade med att påstå att han hade tillgång till kontrollsystemet för ännu ett vattenverk.

Han postade ett dokument på webbsidan Pastebin som innehöll länkar till screenshots på kontrollsystemet för en ett vattensystem i South Houston.

ILLINOIS. Hackare ska ha förstört en pump som används för att föra vatten till tusentals hem.

Med tillgång till Illinois vattensystem ska hackarna lyckats ha sönder pumpen genom att snabbt sätta på och stänga av den.

FBI och det amerikanska departementet för säkerhet, DHS håller på och undersöker incidenten och ser vad som kan hända om de utsätts för ännu en attack.

Enligt experter ska incidenten ha avslöjat ett växande intresse gällande en av "kriminella på nätet" kritiserad infrastruktur, skriver BBC.

Använde stulna användarnamn

Informationen om incidenten kom upp på ett blogginlägg av Joe Weiss där han ger tips till vattenverken om hur de kan skydda sin hårdvara mot ännu en attack.

Weiss citerade från en kort rapport gjord av Illinois Statewide Terrorism Center. Rapporten ska bland annat ha beskrivit att "en hake" i en fjärranslutning för pumpen upptäckts flera månader innan hackerattacken.

Nätadressen från vilken attacken gjordes, spårades enligt Weiss till Ryssland. Hackarna ska ha lyckats skaffa sig tillgång till nätverket genom att använda stulna användarnamn och lösenord. Dessa stals från ett företag som skriver kontrollerad mjukvara för industriella system.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!