Har ett vingspann på 18 centimeter.
Har ett vingspann på 18 centimeter. - Foto: FAKSIMIL FRÅN METRO.CO.UK

Möt världens tyngsta insekt

Nya Zeelands jätteweta väger tre gånger mer än en mus och har ett vingspann på 18 centimeter.


Jättewetan

Det finns över 70 wetaarter i Nya Zeeland men jättewetan har fått titeln "Världens största insekts" på grund av sin vikt. De kan väga över 70 gram.  Jättewetorna finns på Little Barrier Island i Nya Zeeland och anses vara mindre sociala och mer passiva än andra wetor. De lever på blad, mindre insekter och frukt.

Deras storlek är ett exempel på "Island gigantism" där djur som lever på isolerade öar tenderar att växa sig större på grund av bristen på rovdjur och konkurrens som annars skulle vara närvarande på fastlandet.

Naturälskaren Mark Moffet lyckades fånga jättewetan, som är en typ av vårtbitare, efter två dagars letande på ön Little Barrier Island i Nya Zeeland.

– Vi var tre stycken som vandrade runt på den här lilla ön i två nätter och sökte efter jättewetor, säger Mark Moffet till Daily Mail.

Han fick syn på jätteinsekten uppe i ett träd och fick den sedan att äta en morot från hans hand.

– Det här är en extremt utrotningshotad insekt. Efter att hon ätit en stund tog jag bilderna och sedan släppte vi tillbaks henne där vi hittade henne, säger Moffet.

Moffets fynd är unikt. Jättewetorna är väldigt sällsynta och existerar endast på Little Barrier Island. Tidigare fanns wetorna över hela landet, men de försvann från fastlandet efter att europeer av misstag fört med sig råttor.

Wetan väger 71 gram och har ett vingspann på 18 centimeter.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/