Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Putins parti vinner valet

- 04/12/2011, 19:00 -

Alexei Druzhinin/AP/Scanpix

Vladimir Putins parti Enade Ryssland backar, men vinner det ryska parlamentsvalet med 48,5 procent av rösterna, enligt en vallokalsundersökning.

Om de preliminära siffrorna stämmer betyder det att Enade Ryssland backat kraftigt de senaste åren. 2007 hade partiet 64 procent av rösterna.
48,5 procent ger partiet 220 mandat i parlamentet, jämfört med de tidigare 315, skriver BBC.

Vladimir Putin har suttit vid makten i tolv år. Till en början som president och sedan som premiärminister. Valresultatet visar att hans förtroende är kraftigt försvagat men att han ändå är populär hos stora delar av befolkningen. Nästa år ställer han upp i presidentvalet igen.

Kommunistpartiet i Ryssland fick se sig besegrade, men har ändå gått framåt och fick 19,8 procent av rösterna jämfört med tidigare 11,6. Partiet menar att valfusk förekommit och att man tystats ner av regeringen.

Med 48,5 procent riskerar Enade Ryssland att förlora sin tvåtredjedelars majoritet som tillåter de att förändra konstitutionen obestritt.

Undersökningen är gjord av institutet VTsIOM) och offentliggörs i rysk tv.