Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bahrainsvensken: UD hjälpte mig ut ur fängelset

- 07/12/2011, 13:09 -
1 av 6

Privat

2 av 6

Privat

3 av 6

Privat

Här följer bilderna som Al-Halwajis dotter tog när hon kom till pappans hus på förmiddagen den 2 maj i år. Det var helt sönderslaget.
4 av 6

Här följer bilderna som Al-Halwajis dotter tog när hon kom till pappans hus på förmiddagen den 2 maj i år. Det var helt sönderslaget.

Privat

Nu berättar Khalil Al-Halwachi, som bodde i Sverige i 13 år, om sin tid i bahrainsk fångenskap och hur UD hjälpte honom att bli fri.
5 av 6

Nu berättar Khalil Al-Halwachi, som bodde i Sverige i 13 år, om sin tid i bahrainsk fångenskap och hur UD hjälpte honom att bli fri.

Privat

Al-Halwachi tillsammans med sina barn i samband med att han släpptes fri i slutet av september.
6 av 6

Al-Halwachi tillsammans med sina barn i samband med att han släpptes fri i slutet av september.

Privat

Khalil Al-Halwachi bodde i Sverige i 13 år innan han flyttade hem till Bahrain. I år satt han fängslad i fem månader på felaktiga grunder - nu berättar han sin historia, exklusivt för Nyheter24.

MANAMA. Demonstranter, läkare, lärare, idrottsprofiler. Alla har de fängslats på mer eller mindre tvivelaktiga grunder sedan den arabiska våren började svepa in över Bahrain i februari. En av dem som fick känna på fångenskapen var Khalil Al-Halwachi, som har permanent uppehållstillstånd i Sverige och bodde här i 13 år.

När han greps i sitt hem i februari blev det minst sagt våldsamt.

– Jag blev hårt slagen så jag började blöda. När de förde iväg mig var jag helt blåslagen. Det dröjde tre dagar innan de kunde förhöra mig, det var först då jag kunde stå på mina fötter, säger Al-Halwachi till Nyheter24.

Precis som läkaren Ghassan Dhaif tidigare berättat fick även Khalil Al-Halwachi stå upp hela nätter när han satt fängslad och förhördes. I hans fall var anklagelserna dock enbart att han skulle ha hållt en annan misstänkt gömd från myndigheterna. Detta blev han friad för - till slut. I september släpptes han.

– Jag kallades till den svenska konsulatet samma dag som jag blev frisläppt. Kvinnan därifrån som haft kontakt med min dotter under tiden sa att jag var välkommen tillbaka till Sverige när helst jag ville. Men jag tackade nej, är det någon som ska lämna mitt land så är det den här regimen, inte jag, säger Khalil Al-Halwachi, som fortfarande har många nära vänner kvar i Sverige.

UD:s press spelade roll för frigivningen

Nyheter24 har tidigare rapporterat om svenska UD:s försök att hjälpa Al-Halwachi och även oppositionsledaren tillika svenske medborgaren Sheikh Mohamed Habib Al-Muqdad. Nu visar det sig att ambassaden i Abu Dhabi (Sverige har ingen ambassad i Bahrain) gjort en hel del.

– De försökte hela tiden få träffa mig men de fick inget svar på sin begäran, säger Al-Halwachi.

Tror du att pressen hade någon betydelse för den friande domen?

– Ja, absolut. Jag tror att pressen från både Sverige och människorättsorganisationer som Amnesty och Human Rights Watch spelade en stor roll.

Hans historia och syn på Sveriges roll ses givetvis som en framgång även på utrikesdepartementet.

– Det är otroligt glädjande att höra att våra ansträngningar haft effekt. Vi försökte få tillträde till honom länge men det dröjde innan vi lyckades, säger Teo Zetterman på UD:s presstjänst till Nyheter24.

När det gäller Sheikh Mohamed Habib Al-Muqdad tror Al-Halwachi dock att läget är betydligt svårare för de svenska myndigheterna.

– Han är en framstående oppositionsledare som har fler anklagelser riktade mot sig. Ingen press kommer att hjälpa i det fallet och det gäller för de andra oppositionsledarna också, säger han.

"Risken finns alltid att jag blir tagen igen"

Khalil Al-Halwachi hade i stort sett ingenting att komma tillbaka till efter den fem månader långa tiden i fångenskap. Hans egen konsultfirma finns det inte mycket kvar av sedan hans dator och annat arbetsmaterial konfiskerats eller förstörts. Ändå har han ett visst hopp om framtiden, trots situationen i landet.

– Jag är trygg för jag är fri, även om risken alltid finns att jag blir tagen igen. Förr eller senare kommer jag kunna komma tillbaka till där jag var innan men jag måste bygga upp mitt företag från början, säger han och påpekar ännu en gång:

– Jag vill stanna i Bahrain, att lämna kommer inte på fråga. Är det några som ska lämna landet så är det den här diktatoriska regimen.