Omkring 50 000 människor har gått ut på gatorna för att visa sitt missnöje mot det ryska valet...
1 av 4
Omkring 50 000 människor har gått ut på gatorna för att visa sitt missnöje mot det ryska valet... - Foto: Dmitry Lovetsky
och Vladimir Putins beslut att återigen kandidera.
2 av 4
och Vladimir Putins beslut att återigen kandidera. - Foto: Alexei Druzhinin / SCANPIX
Forskaren Elena Namli menar att folket tröttnat och börjat engagera sig, något som tidigare varit sällsynt i Ryssland.
3 av 4
Forskaren Elena Namli menar att folket tröttnat och börjat engagera sig, något som tidigare varit sällsynt i Ryssland. - Foto: Ivan Sekretarev / SCANPIX
Manifestationerna är tecken på missnöje som kan leda till att rysk politik kommer att moderniseras.
4 av 4
Manifestationerna är tecken på missnöje som kan leda till att rysk politik kommer att moderniseras. - Foto: Dmitry Lovetsky / SCANPIX

Rysslandsexpert: "Folket börjar visa sin vilja"

Tusentals demonstranter har gett sig ut på gatorna för att demonstrera mot valfusket i Ryssland. Något som tyder på att befolkningen vaknat till och börjat reagera.


Valfusket

Måndagen den 5 december, efter att valresultatet i det ryska parlamentsvalet meddelats,intog tusentals demonstranter gatorna i Moskva för att demonstrera mot Enade Ryssland och Vladimir Putin.

Redan under söndagen, dagen innan resultatet presenterats, kom flera rapporter om att det förekommit valfusk.

Det här är de största protesterna mot regeringen sedan Sovjetunionens fall. Valfuskanklagelserna har lett till att uppemot 50 000 människor visat sitt missnöje genom att ge sig ut på gatorna för att demonstrera.

RYSSLAND. Efter anklagelserna om valfusk har nu den ryske presidenten Dmitri Medvedev lovat att tillsätta en utredning för att se till så att valet gått rätt till.

På lördagen gav sig runt 50 000 människor ut på gatorna för att demonstrera, något som enligt Elena Namli, forskningsledare för Uppsala Centrum för Rysslandsstudier, UCRS, är ytterst sällsynt.

– Folk reagerar på valprocessen, det är normalt i en demokrati men har varit ovanligt i Ryssland, säger hon till Nyheter24.

Hon menar att det här kan leda till att folket börjar engagera sig mer i politiken mellan det parlamentsval som varit och det kommande presidentvalet i vår.

Ingen revolution

Namli tror inte att demonstrationerna kommer att urarta utan menar att det hela handlar om en manifestation mot valprocessen, som inte blev så som folket önskat.

– Det här kommer inte att leda till någon revolution eller något krig. Inga flyktingar, säger hon och fortsätter:

– Civilsamhället börjar visa sin vilja. Medborgare har tidigare varit trötta och knappt orkat engagera sig. Det är en utveckling där partierna börjar kritisera och utmana varandra.

"Snarare missnöje än tillbakagång till kommunismen"

Flera undersökningar innan valet indikerade att Kommunistpartiet skulle gå framåt, och så blev fallet.

– Kommunistpartiet och de andra två partierna kommer sannolikt att fortsätta gå framåt något mer. Det intressanta är hur det kommer att fortsätta och hur partierna väljer att uppträda i parlamentet och i politiken, säger Namli till Nyheter24.

Men hon tror snarare att folket röstade på Kommunisterna för att visa sitt missnöje mot det rådande styret, än för att eftersträva en tillbakagång till kommunismen.

– Den politiska utvecklingen kommer att bero på hur partierna agerar och om de väljer att lyssna på väljarna. Det är sannolikt att de partier som inte kommit in i parlamentet kommer att ta för sig och utvecklas.

Saknats en stark opposition

Rysk politik har tidigare saknat en stark opposition, något som nu tycks vara på väg att ändras.

– Det är bra för Ryssland om oppositionen blir starkare, ledningen blir utmanad och politiken blir mer transparent.

Elena Namli menar att det är svårt att förutspå vad som kommer att hända, men påpekar att folket tycks ha vaknat till och hoppas på att politiken kommer att moderniseras, men några tecken på en begynnande revolution utesluter hon helt.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.