Tahrirtorget 13 december. Sedan 8 december går trafiken som vanligt via Tahrirtorget.
Tahrirtorget 13 december. Sedan 8 december går trafiken som vanligt via Tahrirtorget. - Foto: Privat

Valet i Egypten: "Brödraskapet och Salafisterna är väldigt starka"

Den störtade presidenten Mubarak ville hålla islamisterna borta från makten i Egypten. Nu är de på väg att utforma landets framtida konstitution.


Golala Ruhani

Har tidigare arbetat med FN i Irak. Till vardags frilansar hon som media researcher och befinner sig just nu i Egypten som valobservatör via organisationen Andalus institute for tolerance & anti-violence studies.

Muslimska Brödraskapet fick enligt preliminära siffror 35 procent av rösterna i första valomgången. De bokstavstrogna Salafisterna fick lite lägre, drygt 25 procent. Under onsdagen ska cirka 19 miljoner egyptier rösta i en andra valomgång. Både Brödraskapet och Salafisterna väntas upprepa sina framgångar.

Nyheter24 har pratat med Golala Ruhani, som är på plats i Egypten som internationell valobservatör från Sverige, under andra valomgången.

- Vår roll som valobservatörer är väldigt begränsad här. Vi tillåts observera och vara med i de olika delarna i valprocessen men vi är själva tätt övervakade av militären och varningarna inför har varit många, säger Ruhani till Nyheter24.

Fanns det märkbara brister under första valomgången?

- Valprocessen hade brister i första omgången på grund av ett komplext valsystem och diffusa lagar. Olika vallokaler räknade rösterna på olika sätt utan att riktigt ha koll på räknesystem eller vad man skulle göra av röstsedlarna därefter. Förhoppningsvis kommer bristerna i dag vara färre än första valomgången.

Islamisterna och militären gynnas av snabba val

Kritiker bland liberalerna menar att militären ville utnyttja situationen för att inte tappa greppet om makten. De som gynnas är just islamisterna och militären. I dagsläget är det dessa som kommer att enas om Egyptens nya konstitution.

- Brödraskapet och Salafisterna är ekonomiskt väldigt starka och välorganiserade. Man har en utarbetad politisk plan för Egypten medan de liberala krafterna är oorganiserade och oerfarna. De har inte hunnit utforma sin politik och vad de vill och har ingen ekonomi att röra sig med, säger Ruhani.

De liberala krafterna i Egypten är fritänkare med andra politiska värderingar än islamisterna som i sina valkampanjer anspelat på människors rädsla. I detta fall rädsla för att västerländska värderingar som ett resultat av dessa frihetstankar.

Hur har folkets inställning varit till islamisterna?

- Många var spända och exalterade inför första valomgången. För många var detta en speciell dag och människor var ute väldigt tidigt för att få rösta. För folket spelar det ingen roll vem som vinner valet utan mer om hur de styr landet. Jag tycker inte man ska fokusera på religionen i sig utan vad de faktiskt vill göra, fortsätter Ruhani.

”Internationnella medierapportering återspeglar inte stämningen i övriga Egypten”

- Folk har återgått till det sin vardag och livet går vidare som förr. Det finns en del aktivister kvar som tältar på Tahrirtorget men det är en mindre folkskara. Den internationella medierapporteringen om oroligheter på Tahrirtorget återspeglar inte stämningen i övriga Egypten eller Kairo, avslutar Ruhani.

Efter onsdagens valomgång återstår ytterligare en omgång till parlamentet. De slutliga resultaten kommer först i januari. Därefter väntar presidentvalet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!