Fredag 18 Jun
Stockholm

Sålde förgiftad sprit - minst 141 dog

1 av 2
Anhöriga sörjer sina döda.
2 av 2
Anhöriga sörjer sina döda. Foto:

Dödstalet väntas stiga efter att "falsk" sprit sålts på marknad.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Metanol - livsfarligt att dricka

Metanol, även benämnt metylalkohol, karbinol eller träsprit, är den enklaste av alla alkoholer och är mycket giftig.

Metanol påverkar kroppen indirekt. Metanol bryts i levern ner till bland annat myrsyra och formaldehyd, vilka är de ämnen som orsakar de flesta skadorna. Myrsyran bidrar bland annat till acidos där blodets pH-värde sjunker till en farligt låg nivå. Både myrsyran och formaldehyden misstänks vara det som orsakar skadorna på syncentrum.

De flesta förgiftningsfall orsakas av att metanol, som på grund av okunskap eller dumhet, har druckits som om det var etanol. Metanolens smak och lukt är snarlik den betydligt mindre farliga etanolens, varför förgiftningsfall förekommer regelbundet. Redan några centiliter kan vara dödligt om det dricks rent, men ofta sker intaget tillsammans med etanol vilket reducerar förgiftningsförloppet något. Även om den drabbade överlever kvarstår ofta permanenta hjärnskador, speciellt på syncentrum. Erfarenheter från verkliga fall visar, att omkring 1/3 av fallen slutar med att de drabbade avlider, 1/3 får bestående hjärnskador, till exempel blindhet, och återstoden klarar sig utan men.

Källa: Wikipedia

INDIEN. Minst 141 människor har dött efter att ha druckit förgiftad sprit som köpts på en marknad i staden Sangrampur i nordöstra delen av Indien, skriver AP.

Spriten kunde köpas för 20 rupies, cirka tre kronor per liter, ungefär en tredjedel av priset för laglig sprit. Vid 02.00-tiden under natten till till onsdag började de som druckit spriten att insjukna. Rop på hjälp hördes från många håll och kanter från bostäder och skjul i närheten av marknaden där spriten sålts. De flesta spydde, fick akut huvudvärk, smärtor i magen och skum bildades i munnen. Över 100 akut spritförgiftade personer fördes till sjukhus där läkare kunde konstatera att spriten slagit ut hjärta och lungor på de sjuka. Många dog på gatan eller i sina hem. De flesta av de döda sägs vara riksha-förare och fattiga arbetare som lockats av det låga priset.

Enligt polistalesmannen Surajit Kar Purkayastha har minst fyra personer gripits för att ha sålt spriten som hade blandats ut med metanol, även känd som träsprit, en enkel och väldigt giftig typ av alkohol. Enligt AP kan illegala sprittillverkare omvandla en liter ren sprit till närmare 1000 liter drickbar sprit. Då och då misslyckas man med att blanda rätt mängd kemikalier och tillsatser vilket leder till katastrofer som den i Sangrampur.

Det är långt ifrån första gången förgiftad sprit orsakat massdöd i Indien. Thaindian News har gjort en lista på de senaste tio årens största tragedier.

Kommentera
Kopiera länk
Dela