Fredag 14 Maj
Stockholm

Egypten: "Demonstranterna förtjänar att kastas i Hitlers ugnar"

Protester i Kairo där demonstranter håller upp en bild från det omtalade videoklipp där en kvinna blir stampad på av militären.
1 av 2
Protester i Kairo där demonstranter håller upp en bild från det omtalade videoklipp där en kvinna blir stampad på av militären. Foto: Nasser Nasser / AP
Mohamed El-Baradei.
2 av 2
Mohamed El-Baradei. Foto: Bernat Armangue / AP

Den egyptiske före detta generalen Abdel-Moneim Kato är i blåsväder efter nazistkommentarer om protesterna på Tahrirtorget.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

KAIRO. DemonstranternaTahrirtorget och på andra platser i Egypten förtjänar att "kastas i Hitlers ugnar".

Uttalandet kommer från den före detta generalen Abdel-Moneim Kato och har snabbt fått hård kritik från politiker och andra opinionsbildare.

Uttalandet till den egyptiska tidningen Al Shourok kom bara timmar efter att militären sagt sig stoppa ett försök att bränna ner landets parlamentsbyggnad.

Den liberale debattören Mohamed El-Baradei, som hoppas bli president, reagerade snabbt och kraftfullt. På twitter skrev han att män som general Kato borde "vara i fängelse, inte vid makten".

Sammandrabbningarna mellan militär och demonstranter har eskalerat den senaste tiden. Under helgen dödades ett dussintal människor i våldsamheter i Kairo.

Kommentera
Kopiera länk
Dela