Mannen blev skjuten i huvudet när han var ung
Kulan vilar i en öppning i skallbasen där ryggmärgen passerar. - Foto: Faksimil New England Journal of Medicine

Han levde med en kula i huvudet - i 82 år

Mannen sköts av sin bror när han var tre år gammal - har klarat sig utan problem.


Den 85-årige mannen som sköts av sin bror vid tre års ålder blev tvungen att leva med kulan i huvudet då läkarna ansåg att risken för nervskador, vid eventuell operation, var för stor. Kulan har hela tiden vilat i en öppning i skallbasen där ryggmärgen passerar.

Mot alla odds återhämtade sig han sig och den nu 85-årige mannen har levt i 82 år utan problem.

Kulan upptäcktes nyligen då den ryske mannen fick hjärtproblem och genomgick en datortomografi. Men till läkarnas förvåning kunde de inte finna några bevis på nervskador, enligt en rapport publicerad av New England Journal of Medicine.

Enligt David Ross, läkare på Penrose sjukhus i Colorado springs, kan en orsak till att mannen har klarat sig vara att kulan oftast är steril då den uppnår en hög hastighet när skottet avfyras. Det betyder i sin tur att det är osannolikt att kulan ligger till grund för en infektion om den stannar på ett ställe i många år.

– Så om den inte orsakar mycket skada, vilket den uppenbarligen inte gjort, var det osannolikt att orsaka honom pågående problem, sa David Ross till New England Journal of Medicine.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört talas om något så galet förr?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

1 timme sedan
Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.