"Nu, gå ombord! Gå ombord!" skriker kustbevakningen.
1 av 2
"Nu, gå ombord! Gå ombord!" skriker kustbevakningen. - Foto: Scanpix
Kapten Francesco Schettino struntar, trots flera uppmaningar, att gå ombord på skeppet och försöka rädda sina passagerare.
2 av 2
Kapten Francesco Schettino struntar, trots flera uppmaningar, att gå ombord på skeppet och försöka rädda sina passagerare. - Foto: Alessandro La Rocca / SCANPIX

Hör när fegiskaptenen överger sitt skepp

Ett inspelat samtal mellan kaptenen på Costa Concordia och kustbevakningen väntas bli tung bevisning mot den brottsmisstänkta kaptenen.


I telefonsamtalet som finns inspelat på Costa Concordias svarta låda får kaptenen order om att gå ombord på skeppet igen för att kunna rädda överlevande - men stretar emot. Nu väntas samtalet bli tung bevisning mot den brottsmisstänkte kaptenen.

Omkring 40 minuter efter olyckan meddelar kapten Francesco Schettino för kustbevakningen att han fortfarande är ombord på fartyget, vilket strider mot de vittnen som meddelat att de sett att han redan då befinner sig på klipporna. Men kaptenen fortsätter att att hävda att han är kvar ombord, även i det andra samtalet.

I det tredje samtalet - mellan kapten Schettinos mobiltelefon och kustbevakningen, är Gregorio De Falco, vakthavande vid kustbevakningen, fly förbannad.

Här är samtalet - ord för ord, översatt av SvD:

De Falco: Hej. Detta är de Falco från Livorno, pratar jag med kaptenen?

Kapten Schettino: Ja, de Falco.

De Falco: Var vänlig uppge ditt namn.

Kapten Schettino: Detta är kapten Schettino.

De Falco: Schettino? Lyssna nu Schettino, det finns folk som är fast i fartyget. Nu ska du köra din räddningsbåt till fartygets sida. Där finns en repstege. Du ska klättra upp för stegen och gå ombord! Gå ombord och tala om för mig hur många personer som finns där! Är det uppfattat?! Jag bandar detta samtal, kapten Schettino!

Kapten Schettino: Låt mig säga en sak....

De Falco: Tala högre! Sätt din hand framför mikrofonen och tala högre, är det uppfattat?

Kapten Schettino: Just nu, fartyget lutar...

De Falco: Jag förstår, men lyssna. Folk klättrar nedför stegen från fartyget. Klättra i motsatt riktning på stegen, gå ombord på fartyget och tala om för mig hur många människor som finns där. Förstått?! Tala om för mig om det finns barn, kvinnor eller människor som behöver hjälp. Och berätta exakt hur många det finns av varje kategori! Lyssna Schettino, kanske har du räddat dig själv från havet, men jag kommer att se till att det kommer ut. Du ska få betala för detta! Gå ombord!

Kapten Schettino: Snälla kapten...

De Falco: Inget ”snälla”! Se till att gå ombord! Det finns fortfarande...

Kapten Schettino: Jag är här vid räddningsbåtarna, jag är här. Jag är inte på väg någonstans, jag är här.

De Falco: Vad gör du?

Kapten Schettino: Jag samordnar räddnings....

De Falco: Vad samordnar du där? Gå ombord! Samordna räddningen från fartyget! Vägrar du?

Kapten Schettino: Nej, jag vägrar inte.

De Falco: Vägrar du att gå tillbaka ombord, kapten? Kan du berätta varför du inte går ombord?

Kapten Schettino: Jag går inte för att en annan räddningsbåt har stannat..

De Falco: Gå ombord, det är en order! Inga fler ursäkter. Du har beordrat evakuering, nu tar jag över befälet! Du måste gå ombord. Är det uppfattat? Hör du vad jag säger? Gå och ring mig när du är ombord. Mitt lufträddningsteam är där.

Kapten Schettino: Var är dina räddningsarbetare?

De Falco: Mitt lufträddningsteam är ombord på fartyget. Gå! Det finns redan döda, Schettino!

Kapten Schettino: Hur många döda?

De Falco: Jag vet inte, jag har hört om minst en. Det är du som ska tala om detta för mig! Jesus Kristus!!

Kapten Schettino: Men vet du att det är mörkt här och vi kan inte se någonting?

De Falco: Och? Vill du gå hem, Schettino?! Är det mörkt och du vill gå hem? Gå ombord och tala om för mig vad vi kan göra, hur många personer som finns där och vad de behöver! Nu!

Kapten Schettino: Jag är här med andra kaptenen.

De Falco: Gå då ombord båda två då! Är det uppfattat?

Kapten Schettino: Vakthavande, jag vill gå ombord, men det är helt enkelt så att den andra båten har stannat...det finns andra räddningsarbetare. Den har stannat och den väntar...

De Falco: Du har talat om samma sak i en timme nu. Nu, gå ombord! Gå ombord! Och berätta omedelbart hur många som finns där!

Kapten Schettino: Ok, vakthavande.

De Falco: Gå genast!

 

LYSSNA PÅ SAMTALET HÄR:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.