Stockholm

Feg kapten – patetisk ursäkt

"Nu, gå ombord! Gå ombord!" skriker kustbevakningen.
1 av 2
"Nu, gå ombord! Gå ombord!" skriker kustbevakningen. Foto: Scanpix
– Jag snubblade och föll ner i en livbåt, säger Schettino.
2 av 2
– Jag snubblade och föll ner i en livbåt, säger Schettino. Foto: AP

Costa Concordias hårt kritiserade kapten Francesco Schettino, 52, förklarar att han "råkade" överge fartyget eftersom han snubblade och föll ner i en livbåt


Läs mer

Schettino erkänner att han styrt lyxkryssaren på grund men nekar till att ha övergett fartyget. Han menar istället att han förmodligen räddat livet på hundratals människor. På frågan om varför han inte hjälpt till med evakueringsarbetet svarar han att han av misstag föll ner i en livbåt.

– Passagerare vällde ut på däck och tvingade till sig livbåtar. Jag hade inte ens någon flytväst eftersom jag hade givit den till en passagerare. Jag försökte få folk att gå i livbåtarna på ett kontrollerat sätt. Plötsligt, eftersom skeppet lutade i en vinkel på 60-70 grader, snubblade jag och hamnade i en av båtarna. Det var så jag hamnade i en livbåt, ska Schettino ha sagt

Kaptenen har med poliseskort förflyttats från fängelset till husarrest i sitt eget hem i Meta di Sorrento. Ett beslut som förvånar chefsåklagaren Francis Verus, som tidigare kallat Schettino för "Italiens mest hatade man".

– Jag förstår inte beslutet. Jag ser fram emot att läsa motiveringen, säger han till italienska tidningen Corriere della Sera.

Kaptenen åtalas för flera dråp och för att ha övergett skeppet. Ett inspelat samtal mellan Schettino och kustbevakningen avslöjar att han vägrade att lyda order om att återvända till Costa Concorida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.