Jyllandspostens lokaler i Köpenhamn var måltavla...
1 av 2
Jyllandspostens lokaler i Köpenhamn var måltavla... - Foto: Niels Hougaard / AP
...liksom Muhammedtecknaren Kurt Westergaard.
2 av 2
...liksom Muhammedtecknaren Kurt Westergaard. - Foto: AP

Sju års fängelse för terrorplaner mot Jyllandsposten

Huvudmannen i den planerade terrorattacken mot danska Jyllandsposten och Muhammedtecknaren Kurt Westergaard dömdes till sju års fängelse.


Muhammedteckningarna

Jyllandsposten publicerade i september 2005 tolv satiriska teckningar som föreställde profeten Muhammed. Vissa av dem antydde kopplingar mellan islam och exempelvis terrorism och förtryck av kvinnor. Kurt Westergaards teckning (han låg endast bakom en av de tolv) föreställde profeten som en bomb.

Reaktionen lät inte vänta på sig. Libyen, Iran och Saudiarabien drog tillbaka sina ambassadörer från Danmark i protest samtidigt som många länder uppmanade till bojkott av danska produkter.

Inom delar av islam råder det totalt förbud för all form av avbildning av profeterna.

OSLO. För första gången någonsin har en person dömts till fängelse för terrorplaner i Norge.

En 40-årig man dömdes på måndagen till sju års fängelse för planeringen bakom ett attentat mot den danska tidningen Jyllandsposten och tecknaren Kurt Westergaard.

Vestergaard var mannen bakom de omtalade Muhammedkarikatyrerna som skapade en internationell kris för Danmark i september och oktober 2005.

Oslo tingsrätt slår i domen fast att huvudmannen tränats upp av Al-Qaida eller någon av deras sympatisörer. En av medbrottslingarna döms något lindrigare till tre och ett halvt års fängelse, bland annat eftersom han inte ska ha vetat om kopplingen till terrororganisationen.

Medbrottslingen: Jyllandsposten var målet

Under rättegången hävdade huvudmannen att målet var att bomba den kinesiska ambassaden i Oslo, men en av medbrottslingarna medgav att det handlade om Jyllandsposten och Kurt Westergaard, rapporterar NRK.

En tredje tilltalad dömdes till fyra månaders fängelse för att ha hjälpt 40-åringen att köpa sprängmedel.

/
Dom
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!