Fredag 23 Apr
Stockholm

Forskning: Därför begår män våldsbrott

Bråk
95 procent av alla våldsbrott begås utav män. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/Scanpix

Nu har man kommit på varför män begår våldsbrott - och det har varken att göra med muskler eller testosteron.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Våldsbrott

Våldsbrott är ett brott mot frid och hälsa, där bland annat misshandel, dråp, mord och vållande till annans kroppskada eller död är inräknat. Det alla våldsbrott har gemensamt är att de omfattar våld som är riktat mot en eller flera personer och/eller att någon typ av skada kan eller har uppstått på offret.

I Sverige begås 95% av våldsbrotten av män.

Om det inte har att göra med det manliga testosteronet - vad är då anledningen till att män är totalt dominanta i våldsbrottsstatistiken??

Enligt forskarna beror det på hur män förväntas förhålla sig till våld. Man kan inte hitta några belägg för att våld ligger naturligt finns "i mäns natur" eftersom de flesta inte begår våldsbrott, men känslan av att kunna slåss och använda våld har funnits där sedan barnsben.

Av alla våldsbrott som begås, är 95 procent av gärningsmännen just det – män. Men när samhället börjar bli mer jämställt, har man också sett en viss ökning av våldsbrott bland kvinnor, skriver SVT. Detta beror delvis på att kvinnor börjat dricka lika mycket alkohol som män, men också för att kvinnlig aggressivitet blivit mer accepterad än vad den varit tidigare.

Se SVT:s inslag om mäns våldsbenägenhet:

Kommentera
Kopiera länk
Dela