Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ryanair-piloter: Säkerheten sätts inte i första hand

- 05/02/2012, 15:36 -
Anonyma Ryanair-piloter är kritiska mot bolaget.

Anonyma Ryanair-piloter är kritiska mot bolaget.

Johan Nilsson / SCANPIX

Flera av Ryanairs piloter går ut och varnar för att flygbolaget inte kan garantera resenärernas säkerhet.

Piloterna anser att deras tuffa arbetsvillkor är en fara för flygsäkerheten.

– Om jag ska genomgå en operation vill jag veta att kirurgen är utvilad, mår bra och inte är rädd för att ringa sig sjuk. Vi vill att de som flyger med Ryanair vet att de som sitter längst där fram inte alltid uppfyller de kraven, säger en anonym pilot till SVT:s Rapport.

En annan anonym pilot menar att utvecklingen med lägre priser får konsekvensen att piloterna pressas allt mer och att riskerna således ökar.

– Det sker på bekostnad av bolag som faktiskt tar hand om sin personal, för de kan inte konkurrera på samma villkor som Ryanair, det är en orättfärdig konkurrens, säger piloten till Rapport.

En av piloterna som Rapport talat med berättar att han flera gånger flugit sjuk eftersom det finns en oro att vara hemma för ofta. Det svenska pilotfacket har inget kollektivavtal med Ryanair. Istället är piloterna anställda på irländska Ryanair av ett engelskt bemanningsföretag.