Enligt förbundsordföranden på RFSL är omvärlden medvetna om situationen och hoppas kunna påverka politikerna att stoppa förslaget.
1 av 3
Enligt förbundsordföranden på RFSL är omvärlden medvetna om situationen och hoppas kunna påverka politikerna att stoppa förslaget. - Foto: Mikhail Metzel / AP
På onsdagen kan politiker i Sankt Petersburg komma att rösta igenom förslaget om att förbjuda hbtq-personer att öppet tala om sin läggning.
2 av 3
På onsdagen kan politiker i Sankt Petersburg komma att rösta igenom förslaget om att förbjuda hbtq-personer att öppet tala om sin läggning. - Foto: Ivan Sekretarev / AP
Ryska demonstranter har tidigare protesterat mot lagförslaget som först kom upp i november.
3 av 3
Ryska demonstranter har tidigare protesterat mot lagförslaget som först kom upp i november. - Foto: Dmitry Lovetsky / AP

Ryska antigaylagen på väg röstas igenom

På onsdagen kan politikerna i Sankt Petersburg komma att rösta igenom det kontroversiella förslaget om att förbjuda HBTQ-personer att öppet tala om sin läggning.


Skillnad mellan öst och väst

RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund har tidigare jämfört det ryska förslaget med det som tidigare lades fram i Litauen. Enligt henne går det att se en tydlig bild när man blickar ut på hur HBT-personer behandlas i Europa.

– Vi har sett liknande exempel på lite olika håll i Östeuropa. Tyvärr finns det en stor skillnad mellan öst och väst, har hon tidigare sagt till Nyheter24.

SANKT PETERSBURG. Det ryska förslaget om att tysta ner hbtq-personer stoppades för en tid sedan men är nu tillbaka. På onsdagen kan myndigheter i Sankt Petersburg komma att rösta igenom en lag som gör det olagligt för homosexuella att prata öppet om sin läggning, enligt organisationen All Out.

Det handlar bland annat om att göra det förbjudet att skriva en bok, publicera en artikel eller prata offentligt om hur det är att vara homosexuell, bi eller transsexuell.

RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund har tidigare kallat förslaget för en "grundläggande kränkning av mänskliga rättigheter".

Förra gången reagerade många utländska organisationer kraftfullt, och nu hoppas RFSL att politiska internationella påtryckningar ska sätta stopp för förslaget den här gången.

– Vi hade ju kontakt med vårt konsulat i Sankt Petersburg när lagen kom upp förra gången. Både svenska konsulatet och andra länder har gått samman och tagit ställning mot det här, säger Westerlund till Nyheter24.

Finns det något mer som omvärlden kan göra?

– Det händer då och då att det finns en liten skara politiker i olika länder i Östeuropa som vill ha olika lagar med inskränkningar mot HBTQ-personer. Det omvärlden kan göra är att påverka med exempelvis sanktioner.

Westerlund menar dock att det kan vara problematiskt med för tydliga ställningstaganden från väst.

– I många länder är det negativt om västerländska länder åker dit och demonstrerar. Det kan nämligen ingå i de här politkernas retorik att landet har blivit för påverkade av väst i sådana här frågor. Så då kan det användas mot rörelsen där. Det kan göra att rörelserna målas ut som köpta av västvärlden. De ska vara drivande i sin egen fråga.

RFSL har kontakt med svenska konsultatet på plats, som man menar är uppdaterade i frågan. På onsdagen kommer beskedet, men innan dess hoppas organisationen All Out att så många människor som möjligt hinner demonstrera och visa sitt missnöje mot politikerna Sankt Petersburg.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.