Joseph Kony, ledare för Herrens befrielsearmé, LRA, har på kort tid blivit världskänd på nätet.
1 av 2
Joseph Kony, ledare för Herrens befrielsearmé, LRA, har på kort tid blivit världskänd på nätet. - Foto: STR / SCANPIX
Kony 2012-affischerna har sålts som smör efter den lika virala som ifrågasatta kampanjen. Nu varnar Perths borgmästare sina medborgare för att sätta upp affischerna.
2 av 2
Kony 2012-affischerna har sålts som smör efter den lika virala som ifrågasatta kampanjen. Nu varnar Perths borgmästare sina medborgare för att sätta upp affischerna. - Foto: John Mone / AP / SCANPIX

Borgmästare: "Böter om ni sätter upp Kony-affischer"

"Stop Kony"-kampanjen ska leda till "Cover the Night" den 20 april. Men alla är inte lika peppade inför protesten.


Vem är den där Kony egentligen?

30-minutersvideon av organisationen Invisible Children har spridits som en löpeld på nätet, främst i sociala medier. Deras mål är att göra Joseph Kony, motståndsman i Uganda och ledare för LRA, Herrens befrielsearmé, världskänd och på så sätt få honom arresterad och ställd inför rätta.

Konys LRA har gjort sig kända för att kidnappa barn och göra dem till barnsoldater och sexslavar.

Samtidigt har kampanjen mötts av hård kritik från flera håll. Bland annat handlar det om att bara 30 procent av intäkterna för Invisible Children gått till "direct service". Dessutom får man kritik för att man stödjer Ugandas regeringsarmé som också begått flera övergrepp, bland annat massvåldtäkt. En ugandisk bloggare rasade mot hysterin i ett videoklipp som spridits.

PERTH. Lisa Scaffidi är borgmästare i den australiensiska staden Perth. Nu varnar hon sina medborgare för att vandalisera staden när "Stop Kony"-kampanjen når sitt klimax den 20 april.

Scaffidi menar dock att hon inte vill sänka kampanjen, men uppmanar medborgarna att göra annat än att sätta upp affischer och klistermärken. Enligt ABC Online skrev hon följande på sin facebook:

"En hälsning till Kony 2012-supportrar - ja, det är hemskt vad den här mannen gör men tror ni verkligen att det är smart att springa runt och klistra och sätta upp affischer över hela staden på ett förbestämd datum? Det är bara ett viralt mejl som spårat ur. Var smartare än så här, snälla".

"Kanske bara uppmuntrar fler"

I ett teveprogram påpekade Scaffidi också att det kommer att kosta staden mycket pengar om en massa affischer sätts upp och att det i så fall är bättre att man använder sig av armband och pins. Samtidigt tror hon att hennes varning kan få ännu fler att sätta upp affischer.

– Självklart, genom att gå ut med det här, kanske vi bara uppmuntrar fler och tragiskt nog är det så världen fungerar i dag, säger hon till ABC.

Borgmästaren hoppas att människor ska inse att de är vilseledda av en viral kampanj och varnar dessutom för att den som ertappas med att sätta upp en affisch eller klistermärken kommer att straffas med ett bötesbelopp på 200 australiensiska dollar.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!