- Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Forskare vill använda LSD mot alkoholism

Ny studie visar att den psykadeliska drogen LSD kan användas mot alkoholism. Nu vill norska forskare använda metoden i Norge.


Vad är LSD?

Hjärnan påverkas av LSD så att tanke- och uppfattningsförmågan förändras. Hörsel, smak, lukt och känsel förstärks. Man upplever att man kan se ljud, höra färger och känna lukten av ljud. Man förlorar sin självuppfattning, får en känsla av upplösningstillstånd och upplever gamla glömda minnen. Vardagliga föremål och händelser får en symbolisk betydelse. LSD-effekten upplevs inte alltid som positiv. Istället kan effekten innehålla skräckbilder av verkligheten och medföra ångest och panik.

 

De fysiska symptomen hos missbrukaren är förstorade pupiller, illamående, rodnad, ökat blodtryck och hjärtverksamhet, darrningar, svaghet, yrsel och frossbrytningar.


Källa: CAN.

Den kontroversiella metoden presenteras av forskarna Paul Oliver-Johansen och Teri Krebs. De har undersökt studier som gjorts i ämnet på 50-, 60- och 70-talet och resultatet visar att 59 procent av patienterna som fått LSD antingen slutat dricka helt eller druckit mindre.

– Behandling med en enda dos av LSD verkar ge lika goda resultat som den dagliga användningen av läkemedel används för att behandla alkoholism i dag. Det är ovanligt att ett läkemedel har terapeutisk effekt i sex månader efter en dos, säger forskarna till VG.

Gav ångest och oro

Av de som inte behandlades med LSD drack endast 38 procent mindre. LSD har varit olagligt i Sverige sedan 1966. Drogen påverkar uppfattningsförmågan och tankeverksamheten så att upplevelsen av sinnen och tid förändras kraftigt.

– LSD är inte giftigt och leder inte till beroende, men många upplevde perioder med ångest och oro under behandlingen, säger forskarna som menar att många av dagens mediciner mot alkoholism är skadligare än LSD, det skriver VG.

Har tidigare testats på soldater

Under det förra seklet forskade många militärmakter i biologiska och kemiska stridsmedel. LSD var en av drogerna man testade på sina soldater, men metoden visade sig inte vara särskilt framgångsrik. Till exempel så klättrade en av de brittiska soldaterna upp i ett träd för att mata fåglar. Senare har flera av testerna lett till rättstvister då många av soldaterna inte varskoddes om riskerna de utsattes för
 

HÄR GES LSD TILL BRITTISKA SOLDATER

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!