Lördag 12 Jun
Stockholm

FN: "Grym och omänsklig behandling av Manning"

Åtalet mot honom omfattar 22 olika punkter.
1 av 3
Åtalet mot honom omfattar 22 olika punkter. Foto: Cliff Owen / SCANPIX
Bradley Manning står åtalad för att ha läckt över en halv miljon amerikanska militär- och diplomatrapporter till Wikileaks.
2 av 3
Bradley Manning står åtalad för att ha läckt över en halv miljon amerikanska militär- och diplomatrapporter till Wikileaks. Foto: Patrick Semansky / SCANPIX
Bradley Manning har suttit fängslad i över 18 månader.
3 av 3
Bradley Manning har suttit fängslad i över 18 månader. Foto: Cliff Owen / SCANPIX

Juan Mendez, FN:s specielle rapportör om tortyr, är starkt kritisk till de amerikanska myndigheternas behandling av soldaten Bradley Manning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Fallet Bradley Manning

Bradley Manning står åtalad för att ha läckt över en halv miljon amerikanska militär- och diplomatrapporter till Wikileaks. Däribland en video på när en amerikansk stridshelikopter skjuter ihjäl en grupp irakier.

Åtalet mot honom omfattar 22 olika punkter. Avslöjandet av Bradley Manning-fallet är den största läckan i USA:s historia. Om 24-åringen fälls riskerar denne livstids fängelse.

Manning har suttit fängslad sedan maj 2010 i väntan på militärdomstolen.

27 februari 2012 nominerades Manning till Nobels fredspris.

FN:s specielle rapportör om tortyr slår fast att Bradley Manning har blivit grymt och omänskligt behandlad.

FN:s Juan Mendez har genomfört en 14-månaders undersökning av fallet Manning. Mendez drar slutsatsen att den amerikanska militären gjort sig skyldig till grym och omänsklig behandling genom att hålla Manning ensam inlåst 23 timmar om dygnet i elva månader under förhållanden som kan liknas vid tortyr, skriver Guardian.

Underblåser kritiken

Resultaten av undersökningen kommer med stor sannorlikhet att underblåsa kritiken av den amerikanska regeringens hårda agerande mot Manning.

– Jag drar slutsatsen att de 11 månaderna i isoleringscell utgör en grym, omänsklig och förnedrande behandling i strid med artikel 16 i FN:s konventionen mot tortyr. Om effekterna i fråga om att smärta och lidande på Manning varit mer kännbara kan det handla om tortyr, säger Mendez till Guardian.

Kommentera
Kopiera länk
Dela