1 av 3
- Foto: John Mone / AP / SCANPIX
2 av 3
- Foto: Stuart Price/Scanpix
3 av 3
- Foto: Scanpix

Kony-filmens regissör ger kritikerna rätt

Regissören bakom den omtalade Joseph Kony-filmen instämmer nu delvis i kritiken mot att filmen överdriver och förenklar fakta.


Mer om Kony 2012

Filmen har i skrivande stund visats mer än 90 miljoner gånger.

Målet med filmen är att göra krigsledaren Joseph Kony känd och dra honom inför rätta för brott mot mänskligheten.

Kritiker menar att filmen överdriver siffror och ger en förenklad bild av verkligheten.

Kritiska röster har gjort gällande att filmer förenklar och överdriver. När nyhetsbyrån Reuters intervjuar regissören Jason Russell, säger han sig förstå kritiken.

– Den förenklar helt klart frågan. Men videon är inte svaret, utan en ingång i diskussionen. Vi gjorde den snabbt och förenklat med flit. Vi vill att du ska fortsätta undersöka, vi vill att du ska läsa historien.

Filmen, som är producerad av organisationen Invisible children, har sedan publiceringen på Youtube och Vimeo visats över 90 miljoner gånger och blivit ett fenomen i sociala medier.

Syftet med filmen är att väcka uppmärksamhet kring krigsherren Joseph Kony och underlätta ett gripande av honom. Kony leder den revolutionära gruppen Herrens motståndsarmé i Uganda, som enligt filmen förslavar barn och tvingar dem att bli barnsoldater.

Jason Russell menar att det centrala är att lyfta fram Konys brott, vilket gör att filmens överdrivna fakta inte har en direkt betydelse.

– Det spelar ingen roll om han har 3 300 eller 3 000 soldater. Det handlar inte om det. Han ska ställas inför rätta och vi vill ge honom möjligheten att kapitulera.

Vissa kritiker har även beskyllt Invisible children för att en stor del av organisationens pengar gått till resor och filmproduktion, istället för direkt välgörenhet.

– Folk hör ordet välgörenhet och förstår inte varför inta alla våra pengar går till centrala Afrika. Vi har kommit fram till att vi förändrar liv genom att lägga pengarna på vår media och film, säger Russell.

Argumentet att problemet med Joseph Kony ska lösas inom Ugandas gränser och inte spridas som en global nätkampanj, bemöts också av Russell.

– Vi tror inte att amerikaner ska vara världspoliser, det är inte vad vi är ute efter. Vi vill fortsätta pressa de politiska beslutsfattarna, på presidenten, för att verkligen få dem att hålla hyperfokus på denna fråga, säger han till Reuters.

Joseph Kony är sedan 2005 efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen i Haag för bland annat brott mot mänskligheten, mord, sexuellt slaveri och tvångsrekrytering av barn till sin armé.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

Polisen i Boden rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Garnisindsgatan/Kyrkgatan i Bodens centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Älvsbyn

1 timme sedan
"Larm om trafikolycka på riksväg 94/länsväg 356 i Älvsbyn.", skriver polisen på sin hemsida.

Vinstlyft för Hemnet

1 timme sedan
Bostadsannonssajten Hemnet redovisar ett rörelseresultat på 99 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 68 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Stort vinstfall för JM

1 timme sedan
Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

1 timme sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.