Bengal i fritt fall.
1 av 10
Bengal i fritt fall. - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Skrämd katt - sugen på att hoppa?
2 av 10
Skrämd katt - sugen på att hoppa? - Foto: Vadim Ghirda / SCANPIX
En katt som tvingas bära löjliga kläder är troligen inte speciellt van med att klättra i träd.
3 av 10
En katt som tvingas bära löjliga kläder är troligen inte speciellt van med att klättra i träd. - Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX
Bondkatten regerar i grantopparna.
4 av 10
Bondkatten regerar i grantopparna. - Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX
Bondkatter som lever ett aktivt liv utomhus har större chans att överleva ett högt fall än...
5 av 10
Bondkatter som lever ett aktivt liv utomhus har större chans att överleva ett högt fall än... - Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX
Huruvida lyxlirarsorten ragdoll överlever ett fall från ett trettiovåningshus är oklart...
6 av 10
Huruvida lyxlirarsorten ragdoll överlever ett fall från ett trettiovåningshus är oklart... - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
... men kroppen tycks vara bättre lämpad än vad den här perserkatten ser ut att ha.
7 av 10
... men kroppen tycks vara bättre lämpad än vad den här perserkatten ser ut att ha. - Foto: Vadim Ghirda / SCANPIX
Den här primadonnan utsätter sig inte gärna för fall från höga höjder.
8 av 10
Den här primadonnan utsätter sig inte gärna för fall från höga höjder. - Foto: Silvia Izquierdo / SCANPIX
Lilla kattungen håller sig helst i tryggt förvar.
9 av 10
Lilla kattungen håller sig helst i tryggt förvar. - Foto: Maja Suslin / SCANPIX
... bortskämda inomhuskatter som exempelvis perser.
10 av 10
... bortskämda inomhuskatter som exempelvis perser. - Foto: Vadim Ghirda / SCANPIX

Därför klarar katter vansinneshöga fall

Hoppa ner från ett tjugovåningshus? Inga problem om du är katt.


Dämpad hastighet

Kattens kroppsyta är mindre i förhållande till tyngden än många andra däggdjur - något som bidrar till en lägre sluthastighet när katten når mark efter ett högt fall.

En normalstor katt uppnår exempelvis en sluthastighet på omkring 97 km/h i jämförelse med en normalstor människa som från samma höjd dunkar ner i en hastighet av 193 km/h. Detta kom veterinärerna Wayne Whitney och Cheryl Mehlhaff fram till i en studie från 1987, skriver BBC.

En katt från Boston överlevde nyligen ett fall från ett nittonvåningshus, utan knappt märkbara skador. Hur lyckas man överleva något sådant?

Enligt veterinärer och biologer handlar det om en blandning av kattens fysik, evolutionsbiologi och psykologi. Det har dock varit svårt för forskare att exakt ta reda på hur de klarar sig, bland annat på grund av sund ovilja att slänga ut djuret från höga höjder i rent forskningssyfte.

År 1987 gjordes dock en studie på 132 katter som fallit ner från höga höjder och hamnat på en veterinärklinik i New York. 90 procent av alla katterna överlevde och endast 37 procent behövde akutvård efter att ha varit med om en lång luftfärd (en som föll från 32 våningar klarade sig undan med en kantstött tand och skadad lunga - och kunde lämna kliniken efter 48 timmar), rapporterar BBC.

Byggda för att överleva fall

Från det ögonblick då katten hamnar i luften tills det att den nuddar marken är kattens kropp byggd för att klara fallet, menar forskarna. Det beror bland annat på att deras kroppsyta är relativt stor i förhållande till vikten - vilket gör att kraften reduceras när djuret slår i marken.

Lever i träd

I sin naturliga tillvaro lever katter i träd, vilket gjort att kroppen utvecklat en form av "fall-försvar".

– Att vara förmögen att överleva fall är en viktig del för djur som lever i träd, och katter är ett av dem, säger doktor Socha, till BBC.

Djuret är bland annat förmöget att vrida kroppen likt en gymnast för att på bästa sätt positionera tassarna under kroppen och landa på dem. De kan dessutom få till en typ av fallskärmseffekt med benen för att dämpa hastigheten.

Det här gäller dock främst katter som lever i utomhusmiljöer och inte stads- eller inomhuskatter som ofta är i ett sämre fysiskt tillstånd än sina mer aktiva utomhuskompisar.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!