. . . Ebay, och uppges ha innehållit giftämnet abrin.
1 av 3
. . . Ebay, och uppges ha innehållit giftämnet abrin. - Foto: Paul Sakuma / AP / SCANPIX
Halsbandet köptes på internetsidan. . .
2 av 3
Halsbandet köptes på internetsidan. . . - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / SCANPIX
Abrinbönan påminner litegrann om en nyckelpigas utseende.
3 av 3
Abrinbönan påminner litegrann om en nyckelpigas utseende. - Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX

Mamma blev galen av "giftigt" Ebay-halsband

En tvåbarnsmamma uppger att hon blivit psykiskt sjuk av ett halsband hon köpt på internet: "Mitt liv spinnade ur kontroll".


Detta är giftämnet abrin

Växttoxinet abrin är ett giftigt ämne som framställs ur den tropiska, eller subtropiska, paternosterbönan. Substansen påminner om ricin - men dess giftighet anses vara betydligt större, skriver Wikipedia.

I december förra året tvingades affären Eden Project i brittiska Cornwall att återkalla samtliga av sina armband som sålts i butiken under en ettårsperiod.

BRIDPORT. 40-åriga Jo Wollacott från brittiska Bridport är övertygad om att ett "giftigt halsband" som köpts från Ebay har förstört hennes liv. Halsbandet användes av Wollacott dagligen under en tvåårsperiod och ska ha gett henne bölder, nässelfeber och hallucinationer, rapporterar Daily Mail.

- Läkarna kunde inte räkna ut vad som var fel med mig, de visste inte vilken medicin de skulle sätta mig på och trodde att jag använde droger. Men alla mina tester var negativa, säger 40-åringen.

Halsbandet, som kostade cirka 13 kronor, ska nämligen ha innehållit en förbjuden och mycket giftig substans vid namn "abrin".

Halsbandet förstörde allt

Ingen visste varför Wollacott förändrades och problemen började rada upp sig för tvåbarnsmamman. Partnern lämnade äktenskapet varpå hon blev tvungen att sälja både sitt hem och sin bil.

Samtidigt blev 40-åringens psykiska hälsa sämre och sämre.

- Jag var på sjukhuset under några dagar med hallucinationer och visste inte vad som pågick

- Mitt liv började spinna ur kontroll, säger hon till Daily Mail.

"Normal" när halsbandet togs av

Till sist hängde tvåbarnsmamman av sig halsbandet. Då började Wollacotts liv äntligen återgå till det normala - men hon var ovetandes om att det kunde bero på det förgiftade smycket.

Insikten kom när den sjuårige sonen fick hem ett skolbrev som varnade för smycket. Brevet innehöll en bild på ett armband, vars pärlbönor 40-åringen väl kände igen.

- När jag fick reda på hallucinationer var en del av biverkningar av pärlans förgiftning började jag lägga ihop ett och annat.

- Jag är 99 procent säker på att det berodde på halsbandet, säger hon.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!