Al-Muqdad med andra demonstranter vid Pärlrondellen under protesterna 2011.
1 av 4
Al-Muqdad med andra demonstranter vid Pärlrondellen under protesterna 2011. - Foto: Hasan Jamali / AP / SCANPIX
Danske medborgaren Abdulhadi Al-Khawaja har hungerstrejkat i fängelset i över 80 dagar.
2 av 4
Danske medborgaren Abdulhadi Al-Khawaja har hungerstrejkat i fängelset i över 80 dagar. - Foto: Hasan Jamali / AP / SCANPIX
Mohammed Habib Al-Muqdad, med mikrofon och flagga i varsin hand, sitter fortsatt fängslad.
3 av 4
Mohammed Habib Al-Muqdad, med mikrofon och flagga i varsin hand, sitter fortsatt fängslad. - Foto: Hasan Jamali / AP / SCANPIX
Hans dotter Maryam Al-Khawaja menar att regimen försöker köpa sig tid.
4 av 4
Hans dotter Maryam Al-Khawaja menar att regimen försöker köpa sig tid. - Foto: Carl Fridh Kleberg / TT / SCANPIX

Omprövning för Bahrainsvensken - "regimen köper sig tid"

I stället för en ny dom ska fallet prövas igen. Nu anklagas regimen för att dra ut på tiden med flit.


Sverige nekas tillträde

Nyheter24 har flera gånger tidigare rapporterat om fängslade svensken Mohammed Habib Al-Muqdad och att Sverige fått kritik för att inte sätta press på regimen i Manama.

Det som UD via ambassaden i Abu Dhabi (Förenade Arabemiraten) gjort är att begära så kallat konsulärt tillträde till Al-Muqdad, något som nekats vid flera tillfällen eftersom Bahrain inte erkänner hans dubbla medborgarskap.

MANAMA. På måndagen skulle en ny dom ha fallit mot svenske medborgaren Mohammed Habib Al-Muqdad och ett 20-tal andra aktivister i Bahrain. Så blev dock inte fallet - i stället fördröjs processen ytterligare när överklagan skickas vidare till en civil domstol.

– Jag anser att det här inte är något "steg i rätt riktning" eller liknande. Rätten används som ett redskap av regimen för att köpa sig tid och försöka lätta på den internationella pressen, säger människorättsaktivisten Maryam Alkhawaja, ansvarig för internationella relationer på Bahrain Center for Human Rights, till Nyheter24.

Hennes far, Abdulhadi Al-Khawaja, är en av de andra åtalade och har hungerstrejkat i fängelset i 82 dagar. Hans tillstånd är mycket allvarligt även om uppgifterna flera gånger går i sär. Enligt dottern förändrar det utdragna processen dock ingenting för hans protest.

– Han sa "döden eller frihet", inte "döden eller omprövning", säger Maryam Al-Khawaja.

"Kan ta dagar, år eller fem år"

Nu ska aktivisternas fall prövas i en civil domstol, men underlaget baseras fortfarande på förhör och andra uppgifter som togs fram i militärdomstolen under 2011. Och ingen vet hur länge processen kan dra ut på tiden.

– Det kan ta några dagar, ett år eller fem år, säger Al-Khawaja.

Mohamed Habib Al-Muqdad dömdes till livstids fängelse i militärdomstolen i juni, ett straff som i september fastställdes av en högre instans. Han och de andra aktivisterna greps i samband med de stora demokratiprotesterna mot regimen i Bahrain under våren 2011.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.