Onsdag 22 Sep
Stockholm

Patrik 1,5 väckte protester i Moskva: "Homosexuella ses som fiender mot nationen"

I februari i år klubbades antigaylagen igenom i flera ryska regioner.
1 av 4
I februari i år klubbades antigaylagen igenom i flera ryska regioner. Foto: AP/SCANPIX
Ulrika Westerlund, förbundsordförande RFSL menar att hbtq-personer som planerar att resa till Ryssland bör tänka sig för.
2 av 4
Ulrika Westerlund, förbundsordförande RFSL menar att hbtq-personer som planerar att resa till Ryssland bör tänka sig för. Foto: Peter Knutson
Regissören Ella Lemhagen och skådespelarna Torkel Pettersson, Gustaf Skarsgård och Tom Ljungman.
3 av 4
Regissören Ella Lemhagen och skådespelarna Torkel Pettersson, Gustaf Skarsgård och Tom Ljungman. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Ortodoxa demonstranter protesterar utanför visningen av filmen Patrik 1,5.
4 av 4
Ortodoxa demonstranter protesterar utanför visningen av filmen Patrik 1,5. Foto: Yulia Malyigina / Side by side

Trots det allt mer kritiska läget mot HBTQ-personer i Ryssland är UD inte beredda att ändra på sina restriktioner.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Ryska antigaylagen

I februari i år klubbades den nya ryska antigaylagen igenom i flera ryska regioner. Lagen gör det olagligt att skriva en bok, publicera en artikel eller prata offentligt om hur det är att vara homosexuell, bi eller transsexuell.

För den som bryter mot lagen väntar böter på drygt 1 000 kronor för privatpersoner, upp till 10 000 för tjänstemän och upp till 100 000 för organisationer.

Snart kan lagen bli verklighet i hela Ryssland då ett lagförslag just nu behandlas i parlamentet i Moskva.

MOSKVA. I helgen öppnade Ella Lemhagens film Patrik 1,5 filmfestivalen Side by Side i den ryska huvudstaden. Filmen, som handlar om ett homosexuellt par och deras vilja att skaffa barn, möttes dock av starka protester. Utanför biografen stod arga demonstranter och ropade "perversa människor försvinn från Ryssland" och viftade med kors, skriver festivalsajten.

– Det var helt absurt, människor som påstod sig representera ortodoxa kyrkan stod utanför och sjöng hymner och viftade med kors. Det var faktiskt lite obehagligt, särskilt med tanke på att fyra gaykillar blivit mördade på öppen gata i Moskva den senaste tiden, säger Lemhagen i ett uttalande.

"Man bör tänka sig för vad man gör"

Protesterna mot Lemhagens film är bara de senaste i raden som visar att stämningen i landet blir allt mer hotfull mot homo-, bi- och transsexuella. Inte minst sedan den den ryska antigaylagen klubbades igenom tidigare i år.

Bör HBT-personer vara varsamma med att resa till Ryssland?

– Man bör tänka sig för vad man gör och det är bra att ha en lokal förankring så att man vet hur läget är, säger RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund, till Nyheter24.

Är läget värre nu än tidigare?

– Antigaylagarna har ju inte uppkommit i ett vakuum, allt samspelar. Lagar legitimerar en homofob stämning. De som redan hade de åsikterna innan får nu stöd av lagen, säger Westerlund och fortsätter:

– När det råder nationalism och svår stämning försöker man lägga skulden på minoriteter. Man piskar upp ett hat och det har helt klart hänt i Ryssland. Man ser homosexuella personer som fiender mot nationen.

På UD är man medvetna om situationen i Ryssland. Men trots läget är man inte beredda att ändra på sina restriktioner.

Avråder ni HBTQ-personer från att åka till Ryssland?

– UD har inga särskilda reserestriktioner för Ryssland men vi är medvetna om att läget är oroligt och vi följer utvecklingen, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst, till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela