Godkännandet ses som en milstolpe av förespråkarna.
1 av 3
Godkännandet ses som en milstolpe av förespråkarna. - Foto: Luis Romero/AP/Scanpix
Demonstranter klädda i svart för att sörja de som dött i AIDS på grund av att de inte kunde betala för behandling mot HIV.
2 av 3
Demonstranter klädda i svart för att sörja de som dött i AIDS på grund av att de inte kunde betala för behandling mot HIV. - Foto: Alison Yin/AP/Scanpix
Truvada ska enligt experter kunna förebygga HIV.
3 av 3
Truvada ska enligt experter kunna förebygga HIV.

Nytt piller kan förebygga HIV

En panel med amerikanska hälsoexperter har för första gången gett stöd till ett läkemedel som förhindra HIV hos friska människor.


HIV/AIDS

HIV-infektion och AIDS orsakas av Humant Immunbrist virus, ett så kallat retrovirus med ganska låg smittsamhet. Viruset klassas enligt smittskyddslagen som allmänfarlig sjukdom. En person som blivit smittad bär viruset resten av sitt liv.

Smittan kan överföras vid samlag och från en infekterad kvinna till hennes barn. Man kan också smittas om man får i sig blod eller annan vävnad från en smittad person. Blod och andra kroppsvätskor kan sålunda vara smittsamma för andra under mycket långa tider.

USA. Panelen rekommenderar USA:s medicinska tillsynsmyndighet FDA att godkänna användning av p-pillret Truvada för personer som anses löpa högre risk att smittas av AIDS-viruset.

Förespråkare av läkemedlet säger att panelens godkännande är en milstolpe i kampen mot HIV och AIDS. Truvada används redan av smittade människor, och tas tillsammans med andra antiretrovirala läkemedel. Studier från 2010 visade att Truvada reducerade risken att drabbas av HIV mellan 44 till 73 procent, enligt BBC.

– Det är första gången vi kan tala om ett läkemedel som kan förhindra HIV, sa dr. Lisa Sterman enligt Chicago Tribune.

"En falsk trygghet"

Motståndare menar dock att godkännandet kan leda människor in i en falsk trygghet, och att läkemedlet i längden kan skapa en resistens mot andra HIV-mediciner. Även de höga kostnaderna för Truvada lyfts fram.

– Vi måste sakta ner för samhällets bästa, sa Joey Terrill, på organisationen AIDS Healthcare Foundation, som är emot läkemedlets godkännande, skriver BBC.

Truvada ska även testas i Storbritannien under hösten 2012.

/
HIV
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

MP: Ett ödesval för klimatet och naturen

Dödstalet stiger efter attacken mot Tjernihiv

Minst 18 människor dödades i den ryska attacken mot staden Tjernihiv i norra Ukraina på onsdagen. Både Ryssland och Ukraina uppger att de hejdat drönarattacker under natten.

Fortsatta anfall mot Gaza – 40 platser på en dag

I skuggan av den upptrappade konflikten mellan Israel och Iran fortsätter israelisk militär sina offensiver mot Gaza. Mellan måndagen och onsdagen dödades över 100 palestinier i Gaza, enligt FN:s humanitära organ Ocha.

Mugg återkallas – kan orsaka kvävning

En muminmugg återkallas eftersom den kan orsaka kvävning, skriver Konsumentverket.

Bunge ser krokig väg mot räntesänkning

Hon står fast vid bedömningen att styrräntan kan sänkas i maj eller juni. Men vägen är inte spikrak och hon konstaterar att det har hänt en del de senaste veckorna.

Investor: Konsumenter fortsatt pressade

Wallenbergsfärens maktbolag Investors justerade substansvärde uppgick till 915 miljarder kronor, en ökning med 12 procent under det första kvartalet. Det motsvarar 299 kronor per aktie.