Bakispiller är ute. Om forksarna får bestämma kan du i stället ta "nykterhets-pillret".
1 av 9
Bakispiller är ute. Om forksarna får bestämma kan du i stället ta "nykterhets-pillret". - Foto: Hasse Holmberg. / SCANPIX
. . .vin, . . .
2 av 9
. . .vin, . . . - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
. . .sprit. . .
3 av 9
. . .sprit. . . - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Deltagarnas hjärnaktivitet studeras efter att billisterna tagit nykterhets-drogen.
4 av 9
Deltagarnas hjärnaktivitet studeras efter att billisterna tagit nykterhets-drogen. - Foto: Uppsala Universitet/AP/Scanpix
Skulle genombrottet gå att applicera på människor kan vi alltså i framtiden dricka öl, . . .
5 av 9
Skulle genombrottet gå att applicera på människor kan vi alltså i framtiden dricka öl, . . . - Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Studien innehåller också ett gäng frivilliga förare som. . .
6 av 9
Studien innehåller också ett gäng frivilliga förare som. . . - Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
"Det kan fungera som en unik medicinering i behandling av berusning och alkoholism", säger en forskare.
7 av 9
"Det kan fungera som en unik medicinering i behandling av berusning och alkoholism", säger en forskare. - Foto: Peter Lydén/SCANPIX
Forskare hoppas på att studien kan leda till ett "botemedel" mot alkoholism.
8 av 9
Forskare hoppas på att studien kan leda till ett "botemedel" mot alkoholism. - Foto: ALEXEI SAZONOV / AP / SCANPIX
. . .och whisky - utan att bli fulla.
9 av 9
. . .och whisky - utan att bli fulla. - Foto: Hasse Holmberg / AP / SCANPIX

Anti-alkohol-drog ska göra dig immun mot fylla

Sugen på alkohol utan dess bieffekter? Då får du hålla tummarna för att forskarna lyckas med den nya drogen som ska "bota alkoholism".


Alkohol i norden

En alkoholdryck är i Sverige en dryck som innehåller minst 2,25 procent alkohol. Alkoholämnet som orsakar berusningen är den psykoaktiva substansen etanol.

Drycken, som ibland benämns som en "rusdryck", delas in i olika kategorier.Dessa är: spritdrycker, vin, starköl, öl och annan jäst alkoholdryck (t.ex. cider).

Åldergränsen för alkohol varierar.

I Sverige gäller 18 år för att dricka på krogen och 20 år för att köpa från systembolaget. Detsamma gäller i Norge.

I Danmark, däremot, får 16-åringar inhandla alkohol från affärer - samtidigt som åldersgränsen är 18 år på barer och restauranger.

Källa: Wikipedia

NEW HAVEN. Efter att man testat den nya "nykterhets-drogen" på möss går läkare vid Yale University nu vidare med forskningen som man i slutändan hoppas ska hjälpa alkoholister att bota sitt missbruk, rapporterar Daily Mail.

Personer som endast dricker alkohol för smakens skull kan på så sätt konsumera berusningsmedlet - utan att oroa sig för att skämma ut sig.

– En medicin som har potentialen att blockera alkohol-handlingar i det centrala nervsystemet kan fungera som en unik medicinering i behandling av berusning och alkoholism, säger forskaren Deepak D’Souza.

Testas på berusade förare

Den nya drogen går under namnet iomazenil och siktar inte bara på att hjälpa alkoholister med sitt missbruk. Läkarna använder också forskningen för att studera berusade förares körbeteende.

Frivilliga deltagare kan därför få betalt för att köra fulla. Däremot inte på motorvägen - studien äger lyckligtvis rum i en bilsimulator.

– Det här projektet undersöker ämnet iomazenil och dess effekter på berusning och alkohols effekter på att köra bil, berättar Yale-forskaren enligt Daily Mail.

Det är alltså tänkt att nykterhets-pillret i slutändan ska kunna användas av fulla billister som behöver ta sig hem med bil. Låt oss bara hoppas att de kommer ihåg att ta drogen - sprit har ju en tendens att orsaka glömska.

 

Kan en eventuell framtida reklamkampanj för nykterhets-pillret komma att se ut så här?

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!