Missbrukare mutas - får 2200 kronor för att sterilisera sig

- 14/05/2012, 16:07 -
Organisationen betalar missbrukare för att sterilisera sig.
1 av 2

Organisationen betalar missbrukare för att sterilisera sig.

Faksimil Project Prevention

Organisationen åker runt med sin husbil från stad till stad för att locka fler sympatisörer.
2 av 2

Organisationen åker runt med sin husbil från stad till stad för att locka fler sympatisörer.

Faksimil Project Prevention

En kontroversiell frivilligorganisation har redan betalat för att slippa 4 025 kvinnors oönskade graviditeter.

2 200 kronor i kontanter, rakt ner i fickan, i utbyte mot en sterilisering. Det är vad amerikanska kvinnor som fastnat i missbruk erbjuds. Initiativet kommer från den ideella organisationen "Project Prevention" och grundaren Barbara Harris.

På stora affischer uppsatta på kliniker och härbärgen sprider organisationen budskap som "Låt inte en graviditet förstöra ditt drogberoende" och "Hon har sin pappas ögon… och sin mammas heroinberoende".

Enligt Harris själv handlar det om att hjälpa till att förhindra oönskade graviditeter.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt för människor att förstå att majoriteten av de kvinnor vi steriliserar är kvinnor som redan fött flera barn och inte vill ha fler, säger hon till Daily News.

Även manliga missbrukare erbjuds pengar för att sterilisera sig.

Men av de hittills 4 097 personer som organisationen betalat ut pengar till har endast 72 varit män.

Hänvisar till egna erfarenheter

Trots rasande kritik mot projektet ser kvinnan bakom organisationen ingen anledning till att det skulle vara en dum idé. I stället hänvisar hon till egna erfarenheter där hon själv adopterat fyra barn från en missbrukare som ständigt blev på smällen.

– Jag såg direkt hur dessa oskyldiga små barn fick lida efter att ha tillbringat månader i livmodern på en konstant diet av kokain, alkohol och vad helst deras missbrukande mamma valde att prova, säger hon till Daily News.

Bilder på skadade foster

Omkring 2 000 personer gillar organisationens Facebook-sida. En sida vars huvudbild föreställer ett dött foster. Bilderna illustreras med texter som "om du inte tror på kombinationen droger, alkohol och graviditet - snälla dela det här fotot".

Att det är synd om barnen håller alla organisationens fans med om, men ingenstans syns frågan om anledningen till utbetalningarna, eller orsaken till att mammorna väljer att acceptera pengarna.

2 200 kronor rakt ner i fickan är mycket pengar för den som är totalt utblottad - och konsekvensen av en sterilisering blir kanske mindre aktuell i närheten av botten.