Medvedev aviserar rysk upprustning

Rysslands president Dmitrij Medvedev beordrade i dag en stor upprustning.


Rysslands president Dmitrij Medvedev beordrade på tisdagen en stor upprustning av landets försvarsmakt och motiverade det med att västalliansen Nato fortfarande försöker expandera mot de ryska gränserna.

Från 2011 kommer en upprustning i stor skala av armén och flottan att ta sin början, sade Medvedev enligt nyhetsbyråer vid ett möte i Moskva med höga militärchefer. Han krävde också att den ryska kärnvapenarsenalen förnyas.

Analyser av den militär-politiska situationen i världen visar att det fortfarande finns risk för allvarliga konflikter i vissa regioner, sade presidenten. Han nämnde lokala kriser och internationell terrorism som stående säkerhetshot och tillade:

– Natos försök att utvidga sin militära infrastruktur nära vårt lands gränser fortsätter.

Enligt Medvedev är huvuduppgiften nu att höja det ryska försvarets stridsberedskap, främst då hos kärnvapenstyrkorna.

– De måste kunna utföra alla uppgifter som krävs för att garantera Rysslands säkerhet, sade presidenten.

Nyligen har den ryska ledningen talat om förbättrade relationer mellan Ryssland och USA sedan Barack Obama tog över som president i Washington efter George W Bush. Somliga bedömare tycker sig också se en uppluckring av USA:s stöd för en Natoutvidgning till länder som Georgien och Ukraina vid Rysslands gränser.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.