Etiopien kriminaliserar nu samtlig video- och ljudtrafik på internet. Personer som skype:ar kan få. . .
1 av 6
Etiopien kriminaliserar nu samtlig video- och ljudtrafik på internet. Personer som skype:ar kan få. . .
. . .upp till 15 år i fängelset.
2 av 6
. . .upp till 15 år i fängelset. - Foto: Matt York / AP / SCANPIX
Etiopiens premiärminister Meles Zenawi har kritiserats för landets utbredda censur.
3 av 6
Etiopiens premiärminister Meles Zenawi har kritiserats för landets utbredda censur. - Foto: Johansen, Erik /AP / SCANPIX
Lagen genomdrevs i maj - men uppmärksammades inte av internationell media förens i juni.
4 av 6
Lagen genomdrevs i maj - men uppmärksammades inte av internationell media förens i juni. - Foto: Faksimil: Twitter
Regeringen kritiseras nu för att inte göra det billigare att ringa utomlandssamtal. Många har inte råd med annat än gratistjänster som Skype.
5 av 6
Regeringen kritiseras nu för att inte göra det billigare att ringa utomlandssamtal. Många har inte råd med annat än gratistjänster som Skype. - Foto: Faksimil: Twitter
All tele- och videokommunikation som hämmar det statligt ägda Ethio Telecom förbjuds.
6 av 6
All tele- och videokommunikation som hämmar det statligt ägda Ethio Telecom förbjuds. - Foto: Faksimil: Twitter

Skype olagligt i Etiopien - kan ge 15 år i fängelse

Det östafrikanska landet kriminaliserar nu användandet av all video- och ljudtrafik på Skype och andra tjänster som finns på olika sociala medier.


I Sverige

Fler och fler teleoperatörer vill blockera tillgången till kommunikationstjänster som till exempel Skype för att minska konkurrensen.

En ny rapport visar att det finns tydliga tecken på "trafikprioritering, fördelning och begränsning av tillgång till innehåll" - vilket troligtvis inte är känt av internetanvändarna.

"I väntan på tydligare regler behöver det ställas hårdare krav på transparens när det gäller den trafikprioritering som faktiskt sker. Kunden vet inte, och kan inte förväntas veta, varför en viss tjänst plötsligt inte är tillgänglig, eller varför hastigheten helt plötsligt blir betydligt lägre", står det i en debattartikel på SvD.

ETIOPIEN. Den nya lagen genomdrevs redan förra månaden, men har än så länge inte varit känd utanför landet, och det är nu olagligt att använda Skype i Etiopien, rapporterar Al Jazeera.

Myndigheterna hänvisar införandet av lagen till "nationens säkerhet" samt att man vill skydda det gällande monopolet för internettrafik.

Statsägda Ethio Telecom är nämligen Etiopiens enda internetoperatör och kan med de nya reglerna censurera och filtrera användarnas internetåtkomst efter eget behag.

Annan ljud- eller videokommunikation via sociala medier är också numera förbjudna.

Utvecklingen i Sverige

Sverige har länge varit ett av de ledande länderna vad gäller internetutveckling och digitala tjänster. Skype grundades av svensken Niklas Zennström och företag som Spotify, Voddler och Bambuser är andra exempel på svensk internetinnovation.

Detta internet som vi vant oss vid kan däremot bli ett minne blott i framtiden. Efter en rapport från .SE, stiftelsen för internetinfrastruktur, visar nämligen tydliga tecken på att:

"Trafikprioritering, fördelning och begränsning av tillgång till innehåll, förekommer i de svenska näten", enligt en debattartikel i DN.

Telia tar betalt för Skype

Delvis statligt ägda Telia är ett exempel på teleföretag som börjat ta extra betalt för Skype eller andra tjänster som konkurrerar med deras egna telefoni.

Detta kan i framtiden leda till en uppluckring av det öppna internet som finns i dag, där alla kan ta del av det mesta, om inte allt.

"Konsumenterna kan alltså komma att få en internetanslutning som egentligen inte kan användas helt fritt, utan där kvalitet och tillgänglighet styrs av operatören", skriver företrädare för svenska medieföretag på DN Debatt.

Därför uppmanar författarna bakom debattartikeln att "konsumenter, politiker, innehållsleverantörer och operatörer" samtliga måste värna om att "hålla internet fortsatt öppet".

 

Journalisten Abebe Gellaw diskuterar Etiopiens utbredda censur:

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.