Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Holmes åtalas på 142 punkter

- 30/07/2012, 20:28
Kameror tilläts inte när Holmes åtalades.
1 av 4

Kameror tilläts inte när Holmes åtalades.

Holmes mördade 12 människor.
2 av 4

Holmes mördade 12 människor.

Han slog till under midnattsvisningen av The Dark Knight Rises
3 av 4

Han slog till under midnattsvisningen av The Dark Knight Rises

Alex Brandon

Han har varit frånvarande de två gånger han varit i rättssalen.
4 av 4

Han har varit frånvarande de två gånger han varit i rättssalen.

Scanpix

Mord, mordförsök och olaga innehav av sprängmedel. Åtalet mot Batmanmördaren James Holmes har presenterats.

AURORA. 30 minuter in i filmen The Dark Knight Rises kastade 24-årige James Holmes in en rökbomb och inledde sedan sin massaker - klädd som Jokern i serieböckerna.
Totalt mördades 12 människor och ytterligare 58 skadades. Varför Holmes utförde dådet är ännu oklart. 
Men nu har de formella anklagelserna mot honom presenterats. Samtidigt som åtalet lades fram avslöjades namnet på alla de 12 mördade. Holmes framträdde i rätten i sitt orangea hår och fick själv ta emot åtalet på sammanlagt 142 punkter. 

- 24 fall av överlagt mord, två för varje dödsoffer då han visat uppsåt och hänsynslöshet.
- 116 fall av mordförsök. 
- 1 fall av olaga innehav av sprängmedel
- 1 fall av våldsamt brott

Yttrade sig endast en gång

Kameror var förbjudna i rättssalen, men enligt amerikanska medier såg Holmes frånvarande ut och tittade rakt ut. Holmes yttrade sig en gång, det var när domaren frågade om han vill avstå från sin rätt till ett förberedande förhör inom 35 dagar. 
– Ja, svarade Holmes enligt Washington Post.  

Holmes riskerar att dömas till döden om han anses vara frisk. Till personalen på Colorado-baserade häktet Arapahoe County Detention Center ställer sig Holmes frågande till varför han överhuvudtaget befinner sig där.

– Han frågar sig, "Varför är jag här", och klagar samtidigt på att han har ont i magen på grund av maten här: en kille som har dödat tolv personer är uppretad för att han inte får fin mat?, sa en anställd på häktet till Daily News.

"Han får testa med juryn i stället"

Den 24-årige studenten vägrar vissa dagar att äta maten på häktet där han förvarats i tio dagar, och andra dagar petar han bara i den, samtidigt som han vid upprepade tillfällen säger att han inte minns något om vad som ledde till Aurora-massakern. Det är emellertid inga anställda vid häktet som går på "Jokerns" trick.

– Han får testa med juryn i stället, för här är det ingen som köper det. Alla är övertygade om att han fejkar det, sa den anställde i ett uttalande.