Söndag 4 Dec
Stockholm

Ebolasmittad fånge rymde från karantän

Hälsomyndigheten fruktar att Ebola-viruset har spritt sig i Uganda.
1 av 3
Hälsomyndigheten fruktar att Ebola-viruset har spritt sig i Uganda. Foto: SCANPIX
Dessutom har det förekommit 312 misstänkta fall av Ebola.
2 av 3
Dessutom har det förekommit 312 misstänkta fall av Ebola. Foto: SCANPIX
Hittills har man upptäckt 53 bekräftade fall av Ebola i Uganda.
3 av 3
Hittills har man upptäckt 53 bekräftade fall av Ebola i Uganda. Foto: SCANPIX

Flera personer har visat symtom på Ebola på sjukhuset i Uganda. Under natten rymde en av dem från karantänen och nu fruktar myndigheterna att epidemin kan sprida sig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Ebola-viruset upptäcktes först 1976 i Kongo. Symtom är feber, kräkningar, diarré, magsmärtor, huvudvärk, utslag, röda ögon och i vissa fall blödningar från kroppsöppningar.

KAGADI. Myndigheterna har gripit fem personer som satts i karantän i staden Kagadi, Uganda. Anledningen är att dessa har visat symtom på det dödliga Ebola-viruset. Under natten rymde en av de smittade fångarna.

– Om hans testresultat visar sig vara positiva, vore det väldigt oroande. Så för tillfället har vi löst situationen som så att de återstående fångarna kommer att sättas i handfängsel vid sina sängar eftersom det finns en rädsla för att de också försöker rymma, säger Dr Jackson Amune.

Hittills har 53 fall av epidemin bekräftats och minst 16 personer har dött. Det har lett till att myndigheterna har gripit flera personer som man misstänker har viruset. 

Nu varnar hälsomyndigheten allmänheten för att viruset kan ha spridit sig i landet. Polisen försöker tillsammans med hälsomyndigheterna spåra mannen som rymde. Han reste med buss och hälsomyndigheten fruktar att han kan ha smittat flera personer under flykten. Enligt uppgifter kan även Kenya ha drabbats av Ebola-viruset. Minst två personer har visat symtom på smittan, skriver CNN.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.