Mellan 500 och 1 300 barn har hittills dödats i Syrien och 650 sitter inlåsta i interneringsläger.
1 av 6
Mellan 500 och 1 300 barn har hittills dödats i Syrien och 650 sitter inlåsta i interneringsläger. - Foto: SCANPIX
President Bashar al-Assad vägrar släppa taget om landet.
2 av 6
President Bashar al-Assad vägrar släppa taget om landet. - Foto: SCANPIX
Rebellerna fortsätter kampen.
3 av 6
Rebellerna fortsätter kampen. - Foto: SCANPIX
Sedan april i år har striderna ständigt fortsatt att trappas upp.
4 av 6
Sedan april i år har striderna ständigt fortsatt att trappas upp. - Foto: SCANPIX
Kriget i Syrien har tvingat hundratusentals människor på flykt.
5 av 6
Kriget i Syrien har tvingat hundratusentals människor på flykt. - Foto: SCANPIX
Tusentals människor är fast i staden Aleppo sedan striderna bröt ut.
6 av 6
Tusentals människor är fast i staden Aleppo sedan striderna bröt ut. - Foto: SCANPIX

Syrienkonflikten på tre minuter

Nyheter24 sammanfattar de senaste månaderna från inbördeskrigets Syrien.


Vårens attacker

21 april: FN upprättade en observatörsstyrka för att övervaka vapenvilan. Sedan dess har striderna ökat i styrka. 

26 april: Omkring 70 människor dödas i en explosion i Hama. 

30 april: Minst 20 människor dödas i ett bombattentat mot säkerhetsstyrkor i Idlib. 

10 maj: 55 människor dödas och 372 såras, de flesta civila, i ett terrorangrepp i utkanten av Damaskus. Grupp med kopplingar till al-Qaida tog på sig skulden. 

26 maj: 108 personer, 34 av dem barn under tio år, dödades och 300 sårades i en massaker i Houla. En regimtrogen milis fick skulden, men regimen anklagade rebellerna.

30 maj: FN:s observatörer hittade 13 bakbundna lik utanför Deir al-Zor.

6 juni: Mellan 55 och 78 personer dödades i byn Mazraat al-Qabeer i Hama, enligt aktivister. 

30 juni: 30 civila dödades i ett angrepp mot en begravning i Zamalka.

15 Juli: Minst 150 människor dödades i byn Tremseh i Syrien, enligt aktivister. 

18 Juli: Syriens försvarsminister, biträdande försvarsminister och säkerhetschef var bland de dödade i ett bombattentat mot säkerhetstjänstens huvudkvarter. 

20 Juli: Våldsamma strider bröt ut i Aleppo.

Följ @SyrienNyheter för kontinuerliga uppdateringar.

Det pågår ett krig i Syrien, och det har det mer eller mindre gjort sedan i mars 2011 när vilda protester fick den dåvarande regeringen att avgå. 

I väst har ärkeskurken hetat Bashar al-Assad och Robin Hood har symboliserats av rebellerna som slåss för folkets frihet. 

Men när nyhetsinslagen skiftat från att intervjua män med olika tunga vapen på axlarna till att prata med folk på gatorna har bilden ibland sett annorlunda ut. Presidenten har kanske mer stöd hos folket än vad nyhetsbilderna velat förmedla. 

Den onde och de goda 

Trots trägna försök är uppgiften att dela upp krig i svart och vitt närmast omöjlig. Media har dock gjort ett försök. Rebellerna bra - Assad dålig. Visserligen har konsten att försöka ge en objektiv bild varit aningen svårare att bemästra än vanligt, då inga oberoende medier släppts in i landet. Men ändå.

Det har dock skett ett mindre skifte. I takt med att striderna trappats upp och läget blivit alltmer vidrigt har även rebellernas mindre heroiska sidor börjat skymta. På onsdagen släpptes brutala bilder på när de som beskrivits som frihetskämpar dödar regimtrogna män i iskalla hämndaktioner. 

Hur nästa hämnd kommer att se ut återstår att se. Men att rebellerna kommer bli starkare är det få som tvivlar på - speciellt efter avslöjandena om att USA:s president Barack Obama skrivit på en hemligstämplad order som ger bland annat CIA rätt att hjälpa till att störta Assad. 

Barnen - våldtagna mänskliga sköldar

Regimtrogna män och kämpande rebeller är långt ifrån de enda som avrättats, inbördeskriget i Syrien har redan blivit känt för att ha drabbat barnen extra hårt. 

En rapport från den brittiska organisationen War Child menar att båda sidor, ja alla som överhuvudtaget varit inblandade inklusive omvärlden, gjort sig skyldiga till att mellan 500 och 1 300 barn dödats i konflikten. 

Många har mördats i massakrer, andra sitter inlåsta i interneringsläger och flera har utsatts för sexuella övergrepp eller tvingats begå krigshandlingar. 

Regimen och oppositionen krigar sönder de små på olika sätt. De som utsätts för Assads män har blivit skjutna, fängslade, torterade och sexuellt utnyttjade samtidigt som oppositionens offer tvingats bort från sina hem för att agera mänskliga sköldar.

Det har redan gått över ett år sedan rapporterna om ett blodigt Syrien började komma. Och just nu ser det ut att fortsätta.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Är du sugen på nytt jobb? Nyheter24 listar sex yrken där chansen till jobb är mycket stor och månadslönen är över 40 000 kronor.