Måndag 20 Sep
Stockholm

Hjärnätande Amöba hittad i kranvatten

I Louisiana har en hjärnätande amöba hittats i kranvattnet. Ja, du såg rätt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Amöba

Amöba är en organism. Amöban omringar och omsluter sitt byte i en blåsa kallad näringsvakuol. Amöbainfektion får man av en parasit, en amöba, som främst sprids via förorenat vatten och mat. Tecken på infektion är blodiga diarréer och feber. Ibland kan amöban angripa levern.


LOUISIANA. Sjukdomen, primär amoebic meningoencefalit, är extremt ovanlig men om den slår till är symptomen feber, kräkningar, anfall och till slut koma. Den kan döda en människa inom en vecka, det skriver Hartford Courant.

De personer som drabbats av den hjärndödande amöban har blivit smittade efter att ha simmat i sjöar i södra USA men i de senaste dödsfallen, då två personer avlidit efter att de använt nässköljning med kranvatten och salt, visade sig spår av amöba finnas i kranvattnet. 

De som ska simma i Louisianas sjöar rekommenderas nu att sätta en klädnypa eller liknande på näsan så att inte amöban tar sig in via den passagen och vidare upp till hjärnan. De som ska använda nässköljning rekommenderas koka vattnet först. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela